Efter lyckad pilot – Apotek Hjärtat inleder samarbete med Blodtrycksdoktorn
Hem MEDICINTEKNIK Apotek Hjärtat inleder samarbete med Blodtrycksdoktorn

Apotek Hjärtat inleder samarbete med Blodtrycksdoktorn

Publicerat av: Redaktionen

Apotek Hjärtat inleder ett långsiktigt samarbete med Blodtrycksdoktorn för att ge fler tillgång till professionell blodtrycksmätning, samt vid behov snabb utredning och effektiv behandling.

Tjänsten finns idag tillgänglig på närmare 120 apotek över hela landet med Blodtrycksdoktorn som ansvarig vårdgivare.

I Sverige lever mer än 2,3 miljoner personer med högt blodtryck – och av dessa saknar närmare 80 procent diagnos eller korrekt behandling.

Obehandlat högt blodtryck är orsaken till hälften av alla hjärt-kärlsjukdomar och nästan en femtedel av samtliga dödsfall i Sverige. För att fler ska få koll på sitt blodtryck initierades förra året ett pilotprojekt mellan Apotek Hjärtat och Blodtrycksdoktorn, vilket nu resulterat i ett samarbete med lättillgänglig blodtrycksmätning på apotek över hela landet.

– Obehandlat högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärtinfarkt. Under pilotprojektet påvisades högt blodtryck hos ett flertal kunder, ett kvitto på att samarbetet gör skillnad. Tillsammans med Blodtrycksdoktorn ger vi nu fler möjlighet att i tid upptäcka förhöjt blodtryck och proaktivt genom livsstilsförändringar, och vid behov läkemedel, minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Forskning från Uppsala universitet visar att det i genomsnitt tar omkring fem år från att man i vårdmiljö identifierar ett högt blodtryck första gången till dess att patienten är färdigutredd och har påbörjat behandling.

Efter lyckad pilot – Apotek Hjärtat inleder samarbete med Blodtrycksdoktorn– Vi har tagit fram en ny vårdtjänst där kunden själv enkelt kan mäta sitt blodtryck på Apotek Hjärtat. Efter genomförd  blodtrycksmätning erhålls en medicinsk bedömning som baseras på uppmätt blodtryck i kombination med ett flertal andra faktorer, och som också journalförs. De som uppmäter ett högt blodtryck erbjuds att utreda om de har sjukdomen hypertoni och vid behov påbörja behandling, vilket i dag tar cirka två veckor, säger Jonas Wohlin, vd på Blodtrycksdoktorn.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>