Patienter klagar när det är svårt att komma fram till vårdcentralen
Hem HÄLSA Patienter klagar när det är svårt att komma fram till vårdcentralen

Patienter klagar när det är svårt att komma fram till vårdcentralen

Publicerat av: Redaktionen

Under 2023 inkom 249 klagomål till Patientnämnden Skåne på bristande tillgänglighet till vårdcentralerna i Skåne.

Den största andelen av dem handlar om att patienter inte får kontakt med vårdcentralen eller upplever att kontakten inte sker på deras villkor.

Patientnämnden Skåne har analyserat klagomål som inkommit gällande offentliga och externa vårdcentraler avseende tillgänglighet samt vårdansvar och organisation.

Urvalet har bestämts i samråd med övriga patientnämnder i landet och Inspektionen för vård och omsorg.

I Skåne handlade den största delen av klagomålen om bristande tillgänglighet till vården. Det är en del patienter som berättar om att de försökt att få kontakt med sin vårdcentral under en längre tid, ibland flera veckor, utan att komma fram varken via telefon eller digitala kanaler.

– Det finns exempel på patienter som till slut åkt till sin vårdcentral för att fysiskt försöka få träffa en person när ingen svarar i telefon men de har då blivit ombedda att gå hem igen och ringa, berättar Jonas Duveborn, förvaltningschef för Patientnämnden Skåne.

Tillgängligheten till vårdcentralerna via telefon mäts regelbundet av Region Skåne och i den senaste mätningen besvarade 16 vårdcentraler alla samtal som inkom inom tiden för vårdgarantin, 24 timmar. Medel för Region Skåne vid mätningen var 89,12 procent vilket är högre än för landet i stort. Fyra vårdcentraler har vid mätningen besvarat under hälften av samtalen som inkommit inom vårdgarantin.

Kontakten upplevs inte ske på patienternas villkor

Patienter berättar också i sina klagomål att de avsatt tid för att ta emot samtal från vården men att de inte blir uppringda på den utlovade tiden. Det finns också berättelser från patienter som önskar digital kontakt med sin vårdcentral men nekas det medan andra hänvisas till digitala lösningar som uppges inte fungera.

– Ett antal patienter klagar också på att läkartiderna på vårdcentralen är slut redan ett par minuter efter att de öppnat på morgonen, säger Jonas Duveborn.

Patienter klagar när det är svårt att komma fram till vårdcentralen

Det finns flera exempel där patienter berättar om att vårdcentralen då hänvisar dem till kvälls- och helgmottagningen eller akutmottagningen vilket patienterna upplever är konstigt eftersom de inte är så akut sjuka. Några patienter uppger även att de hänvisats till akutmottagningen eller kvälls- och helgmottagningen på grund av sjukdom bland personalen på vårdcentralen, att det är sommar eller andra schematekniska orsaker.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>