Stroke minskar mer bland äldre än hos yngre
Hem NYHETERFORSKNING Forskning: Stroke minskar mer bland äldre än hos yngre

Forskning: Stroke minskar mer bland äldre än hos yngre

Publicerat av: Redaktionen

Antalet yngre strokedrabbade upp till 54 års ålder minskar inte på samma sätt som för äldre.

Medan strokeincidensen minskat med mer än en tredjedel för drabbade 55 år och äldre sedan millennieskiftet, planar kurvan ut för den yngre gruppen.

Det visar nya siffror från Socialstyrelsen idag som Hjärt-Lungfonden har sammanställt. Förra året drabbades närmare 1 700 personer upp till 54 år i Sverige av stroke, som är Sveriges tredje vanligaste dödsorsak.

– Stroke är ett tillstånd som kan förändra livet på ett ögonblick och orsaka svåra, långvariga funktionsnedsättningar. Därför är det allvarligt att strokefallen inte minskar för de yngre vuxna som för de äldre. Insatser krävs för att öka kunskaperna om stroke och förebygga att fler unga vuxna drabbas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Stroke minskar mer bland äldre än hos yngreNya forskningsstudier har gett värdefulla insikter om stroke. Vid Lunds universitet har man identifierat en mekanism bakom den försämring som ofta sker några dagar efter en allvarlig typ av stroke som kallas subaraknoidalblödning och som är vanligast bland kvinnor i den yngre gruppen. Just nu pågår kliniska prövningar av ett läkemedel, som beräknas kunna motverka denna försämring. En annan studie har kartlagt specifika biomarkörer i blodet som kan förutsäga utvecklingen av ischemisk stroke. Resultaten kan skapa förutsättningar för tidigare diagnos och förbättrad behandling.

– Forskningen har nått långt inom vård och behandling av strokedrabbade men det finns fortfarande stora kunskapsluckor. Mer forskning behövs för att öka förståelsen av orsakerna bakom och förbättra behandlingen av stroke bland yngre. För att minska lidande och död krävs både stöd och finansiering för vidare forskning, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Goda levnadsvanor förebygger

För att minska risken att drabbas av stroke är goda levnadsvanor centralt och har en avgörande betydelse för folkhälsan i förebyggande syfte. Inom forskningen har man hittills identifierat ett antal faktorer som man idag vet ökar risken för att drabbas av stroke, till exempel rökning, högt blodtryck och typ 2-diabetes. Att begränsa sitt saltintag eftersom högt saltintag är en riskfaktor för högt blodtryck, upprätthålla fysisk aktivitet och undvika rökning kan minska risken för stroke markant.

Det finns även forskning som visar att snus är kopplat till ökad risk för stroke. I takt med introduktionen av nya nikotinprodukter, som det vita nikotinsnuset och e-cigaretter – som ökar lavinartat bland ungdomar idag – behövs mer forskning för att förstå deras långsiktiga effekt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>