Dynamic Code tar fram klimakterietest åt Womni
Hem NYHETERE-HÄLSA Dynamic Code tar fram klimakterietest åt Womni

Dynamic Code tar fram klimakterietest åt Womni

Publicerat av: Redaktionen

Dynamic Code har inlett ett samarbete med Womni, en digital vårdgivare inom klimakterierådgivning och behandling.

För Womnis räkning har Dynamic Code tagit fram ett test för att mäta hormonnivån av FSH, som indikerar tidig menopaus.

För kvinnor som är 45 år eller yngre är det viktigt att starta med menopausal hormonterapi (MHT) om man slutar menstruera för tidigt.

Annars finns risk för ökad utveckling av benskörhet och frakturer, hjärt-kärlsjukdom och livsstilssjukdomar som diabetes typ 2. Ett första steg i diagnosen är att mäta det så kallade FSH-värdet. Detta är ett viktigt steg för den digitala vårdgivaren Womni, som är specialiserad på rådgivning och behandling av kvinnor med klimakteriebesvär.

På uppdrag av Womni har Dynamic Code, via underleverantörer, tagit fram ett test som Womnis patienter kan ta hemma för ett första ställningstagande till diagnos och eventuell vidare behandling av Womni.

Oregelbunden menstruationscykel kan vara en första indikator på början av klimakteriet, och denna period kallas ”perimenopaus”. Klimakteriet orsakas av en minskad produktion av könshormoner, framförallt östrogen i äggstockarna. I menopaus när kvinnan slutat blöda naturligt ligger östrogenet på en konstant låg nivå och samtidigt ökar nivån av cirkulerande follikelstimulerande hormon (FSH). Testet mäter FSH-nivån och kan då indikera om patienten behöver behandling.

– Med ett självprovtagningstest som patienten kan ta hemma och där vi får ta del av provresultatet, skapar vi en snabb och säker väg till bedömning och eventuell behandling för kvinnor med tidig menopaus, eller för kvinnor i normal menopausålder med många symtom som påverkar deras livskvalitet negativt. Med det här testet kan vi bättre hjälpa kvinnor till rätt behandling, säger Womnis vd och medicinsk ansvariga läkare Naomi Flamholc.

Dynamic Code har märkt att behovet av nya diagnostiklösningar växer, och i takt med utveckling, kvalitet och teknik erbjuder nu bolaget anpassade lösningar för andra aktörer. Som en del i Dynamic Codes nya tillväxtstrategi har bolaget breddat sin produktportfölj med skräddarsydda lösningar för apotek och vårdgivare med snabbtester och andra diagnostiska lösningar där plattform in i vårdflödet ingår.

Dynamic Code tar fram klimakterietest åt Womni– Många kvinnor upplever svårigheter att få hjälp med sina besvär, dels för att besvären inte alltid tas på allvar samt att dagens metoder för diagnostik är trubbiga. Tillsammans med Womni kan vi nu erbjuda kvinnor ett snabbt och säkert test för diagnos och efterföljande behandling för de som upplever klimakteriebesvär i tidig ålder, säger Emilie Erhardt Winiarski, VD för Dynamic Code.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>