Nu blir det möjligt att chatta med barnmorskemottagningen
Hem NYHETERE-HÄLSA Nu blir det möjligt att chatta med barnmorskemottagningen

Nu blir det möjligt att chatta med barnmorskemottagningen

Publicerat av: Redaktionen

Nu blir det möjligt för invånare i Skåne att få digital kontakt med sin barnmorskemottagning via 1177 direkt.

Den 16 maj kommer alla offentligt drivna barnmorskemottagningar i Region Skåne ansluta sig till tjänsten 1177 direkt.  

– Det ska vara enkelt att få råd och hjälp. Jag är otroligt glad över att vi kan erbjuda en enkel kontakt med barnmorskemottagningen oavsett om det gäller en graviditet, klimakteriebesvär, preventivmedel eller andra gynekologiska besvär, säger Maria Sagerström, verksamhetschef för de offentliga barnmorskemottagningarna i Skåne.

Förutom de regelbundna kontrollerna kommer gravida kunna ha en chatt med sin barnmorskemottagning genom 1177 direkt. Man loggar in i tjänsten och chattar med sin barnmorskemottagning oavsett var man befinner sig och vilken tid på dygnet det är, och får svar under öppettiderna. Chatten är pågående och den gravida behöver inte starta ett nytt ärende för att återuppta samtalet.

– 1177 direkt är ett steg på vägen i den pågående digitala utvecklingen inom Region Skåne, och vi ser det som en självklarhet att barnmorskemottagningarna är en del av detta. Vi vill möta invånarna där de befinner sig och idag är det i allt större utsträckning digitalt. Mötet med vården ska vara så enkelt och smidigt som möjligt, säger Annie Katalinic, digitaliseringschef Primärvården Skåne.

Nu blir det möjligt att chatta med barnmorskemottagningen33 barnmorskemottagningar kommer finnas tillgängliga via 1177 direkt. Förutom chatt med sin barnmorska kan man bland annat få hjälp med inskrivningssamtal som gravid, enklare gynekologiska besvär, klimakteriebesvär, preventivmedelsrådgivning samt recept på preventivmedel och provtagning för sexuellt överförbara sjukdomar.

Det är ett år sedan 1177 direkt introducerades i Region Skåne på de 82 offentliga vårdcentralerna i Region Skåne. Sedan dess har tusentals invånare fått hjälp via tjänsten

Så fungerar 1177 direkt
  • Tjänsten nås via 1177.se, där invånaren först svarar på frågor för att beskriva sina symtom och besvär. Baserat på svaren görs en första, automatiserad bedömning – som hjälper en att snabbare hamna rätt.
  • Det kan handla om att man får råd om egenvård vid lindrigare symtom eller hänvisning till 112 vid akuta symtom. Men man kan även få chatta med vårdpersonal och vid behov finns möjlighet till videosamtal eller att få en bokad tid på någon av de anslutna vårdcentralerna eller barnmorskemottagningarna.
  • Tjänsten är ett komplement till de kontaktvägar som redan finns. Den som vill ringa eller besöka sin vårdcentral eller barnmorskemottagning kan fortfarande göra det precis som innan.
  • 1177 direkt bemannas dagtid, men det går att starta ett ärende dygnet runt.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>