Fler patienter med akut leukemi kan vårdas hemma – arbetet prisas
Hem HÄLSA Nu kan fler patienter med akut leukemi vårdas hemma – arbetet prisas

Nu kan fler patienter med akut leukemi vårdas hemma – arbetet prisas

Publicerat av: Redaktionen

Årets vinnare av Diabasen är verksamheten hematologi och verksamhetsområde hematologi, onkologi och strålningsfysik vid Skånes universitetssjukvård.

Vinsten består av ett konsthantverk i diabas och 120 000 kronor.

Diabasen är Region Skånes pris för bästa förbättringsarbete inom den offentligt drivna vården och delas ut en gång om året.

I år har konkurrensen om priset varit extra hård med 26 inkomna nomineringar, varav tre gick vidare till en slutlig bedömning. Den vinnande verksamheten har gjort att fler patienter med akut leukemi nu kan vårdas hemma. Den som är sjuk kan nu själv sköta sin cytostatikabehandling med hjälp av en mobil pump, med bibehållen patientsäkerhet.

– Patienterna överlag är väldigt nöjda, de upplever ett ökat välmående och förbättrad återhämtning och tycker att det är lättare att ta sig an de psykosociala påfrestningar som sjukdomen innebär, säger Louise Öhrström, sjuksköterska på hematologen, Skånes universitetssjukvård.

Fler patienter med akut leukemi kan vårdas hemma – arbetet prisas

Louise Öhrström, sjuksköterska, Therese Grant, sjuksköterska, Anna Lübking, läkare, Johan Theander, sektionschef och Malin Axelsson, områdeschef, hematologen vid Skånes universitetssjukvård, tog emot priset Diabasen.

Tillsammans med kollegorna tog hon på torsdagen emot priset i samband med hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde.

– Det känns fantastiskt att få uppskattning härifrån också – i vanliga fall får vi ju så mycket uppskattning från patienterna, säger Johan Theander, sektionschef på hematologen.

Patienten mer delaktig

Arbetet har lett till förbättrad livskvalitet för personer med akut leukemi, som nu i större omfattning kan vårdas i hemmet. Utöver alla fördelar för patienterna, har lösningarna lett till att kapacitet har frigjorts i vården.

Anna Mannfalk (M), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, var den som delade ut priset:

– Det är roligt att belöna ett förbättringsarbete som fokuserar på att förbättra behandlingsupplevelsen för en grupp patienter som är utsatta för svår sjukdom. Resultaten är imponerande för patienterna men även för medarbetarna.

– Ett viktigt förbättringsarbete med fokus på personcentrering, som utgår från individens behov och stärker patienternas egen förmåga att blir delaktig i sin behandling, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Två hederspristagare

I samband med ceremonin delades också två hederspriser på 10 000 kronor vardera ut. Årets två mottagare är:

  • Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen, hudkliniken, verksamhetsområde Hud, Reproduktionsmedicin och Ögonsjukvård, Sus Malmö för ”Hudproblem hos individer som använder medicintekniska produkter”. Verksamheten har tagit fram en metodik med individanpassad diagnostik för att upptäcka nya allergener i medicintekniska produkter.
  • Verksamhetsområde Syn, hörsel och döv och verksamhetsområde habilitering, förvaltning Psykiatri, habilitering och hjälpmedel för ”Det här är jag”, ett digitalt material som möjliggör att barnet på ett lekfullt sätt kan dela sin berättelse med behandlaren till exempel inför ett vårdbesök.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>