Nytt BB-team på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger förstföderskor möjlighet till eftervård i hemmet
Hem HÄLSA Nytt mobilt BB-team på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger förstföderskor möjlighet till eftervård i hemmet

Nytt mobilt BB-team på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger förstföderskor möjlighet till eftervård i hemmet

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan förstagångsföräldrar få besök av ett mobilt BB-team.

Syftet är att de förstföderskor som mår bra och haft en normal förlossning får sin eftervård i hemmet i stället för genom ett återbesök på BB-mottagning eller inne på sjukhuset.

– Det här är ett erbjudande till friska patienter och en positiv utveckling av förlossningsvårdens eftervård. Sjukvården i stort håller på att ställa om stora delar från slutenvård till öppenvård och vård nära patienten. Genom det mobila BB-teamet kan vi erbjuda en mer flexibel vård och samtidigt säkerställa att sjuka patienter i behov av inneliggande sjukhusvård får det, säger Anna-Karin Ringqvist, barnmorska och verksamhetsutvecklare på obstetriken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det nya teamet består av barnmorska och undersköterska som utför de undersökningar som normalt görs på BB-mottagningen i samband med ett återbesök; mäta gulhet på barnet, PKU-test, hörselscreening, kontroll av mammans mående och erbjuda amningsstöd.

– Vi skräddarsyr vården utefter familjens behov. Barnmorskan ringer först till familjen för att höra vilka behov de har, hur de mår, och avtalar tid för besök. Vi hoppas att fler kommer känna sig trygga med att få sin eftervård i hemmet.

Verksamheten har djupintervjuat nyblivna föräldrar som valt att åka hem ett antal timmar efter förlossningen, i stället för att läggas in på BB. I svaren framgår att papporna, eller medföräldrarna, ofta saknar information om vad de bör tänka på inför hemgång med en nyförlöst och en nyfödd bebis.

– Med eftervård i hemmet får den basala omsorgen utföras av medföräldern eller närstående. Det kan handla om att skapa förutsättningar för den som har fött att kunna vila, sova en stund på dagen kanske, få lite stöttning på natten eller att ha barnet hud mot hud.

Nytt BB-team på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ger förstföderskor möjlighet till eftervård i hemmetI dag är det fortsatt vanligast att omföderskor väljer att lämna sjukhuset efter förlossningen.

– Tidigare var normen att både friska och sjuka föderskor skulle vårdas inne på sjukhuset efter förlossningen, i dag går normen mot att endast sjuka patienter ska vårdas inom slutenvården efter förlossningen.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>