Ny AI-tjänst för personer med funktionsnedsättning utvecklas i Göteborg
Hem AI Ny AI-tjänst för personer med funktionsnedsättning utvecklas nu i Göteborg

Ny AI-tjänst för personer med funktionsnedsättning utvecklas nu i Göteborg

Publicerat av: Redaktionen

För många personer med funktionsnedsättning kan det vara ett oöverstigligt hinder att förstå texter och ansöka om stöd på kommuner och myndigheters webbsidor.

Men nu utvecklar tre kommuner en AI-lösning som kan förändra allt.

I hård konkurrens har förvaltningen för funktionsstöd i Göteborg fått sin ansökan om en ny AI-tjänst beviljad av statens innovationsmyndighet Vinnova. Ansökan handlar om att ta fram ett AI-baserat kommunikationsstöd för personer med intellektuell funktionsnedsättning I projektet deltar även Skellefteå kommun, Jönköpings kommun och statens forskningsinstitut RISE.

– Det är jätteroligt att experterna i Vinnovas bedömningspanel tycker att projektet har potential att skapa nytta för personer med funktionsnedsättning. Jag ser också mycket positivt på att förvaltningen är med och driver utvecklingen framåt inom AI, säger Håkan Hallengren, ordförande i nämnden för funktionsstöd, Göteborgs Stad.

Idén kommer från en medarbetare
Ny AI-tjänst för personer med funktionsnedsättning utvecklas i Göteborg

Håkan Hallengren, ordförande i nämnden för funktionsstöd, Göteborgs Stad

Idén kommer från en kommunikatör på förvaltningen för funktionsstöd i Göteborg, Johan Twedberg.

– Vi har sett att många personer med funktionsnedsättning har svårt att ta till sig information på webben och söka stöd via e-tjänster. Jag fick då en idé om en AI-lösning som gör om och individanpassar informationen efter varje besökares egen förmåga, säger Johan Twedberg.

Skellefteå kommun hade liknande tankar och tillsammans med RISE och Jönköpings kommun formades idén om att utveckla en AI-tjänst som anpassar och presenterar webbinformationen på utvalda webbsidor utifrån varje individs olika behov och förmåga att kunna ta till sig information.

Projektet kommer att använda styrkorna med generativ AI, bland annat genom att transformera text till bild eller text till tal. Tjänsten är webbaserad och kan till exempel användas enskilt eller tillsammans med närstående, medarbetare inom LSS eller i skolor.

Ökad delaktighet och minskat digitalt utanförskap

En av anledningarna till att projektet valt att fokusera på målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning, är att de och blinda personer är de största grupperna inom det digitala utanförskapet i Sverige, enligt undersökningen Svenskarna med funktionsnedsättning och internet 2021. När projektet är slut hösten 2025, är förhoppningen att det ska finnas större möjligheter för de här personerna att till exempel själva kunna välja en daglig verksamhet, förstå sina rättigheter eller kanske anmäla sig till en rolig aktivitet via internet. Helt enkelt att kunna leva mer som alla andra.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>