Skellefteå sjukhus i storsatsning: 5G, smart teknik och drönare för bättre vård
Hem NYHETERIT-LÖSNING Skellefteå sjukhus i storsatsning: 5G, smart teknik och drönare för bättre vård

Skellefteå sjukhus i storsatsning: 5G, smart teknik och drönare för bättre vård

Publicerat av: Redaktionen

Telia och Region Västerbotten ska bygga 5G-nät på Skellefteå sjukhus för att stärka den digitala infrastrukturen och testa nya digitala lösningar i vården.

Projektet, som beviljats mer än 50 miljoner kronor i EU-stöd från fonden CEF2 Digital, kommer bland annat att testa hur drönare i realtid kan dela information från olycksplatser till ambulans och akutmottagning.

Ett annat område är att mäta vatten- och luftkvalité och effektivisera sjukhusets energiförbrukning.

Det EU-finansierade projektet drivs av Region Västerbotten i samarbete med Telia och kommer att starta i början av nästa år och pågå till slutet av 2027.

– Det här är ett spännande och angeläget projekt som handlar om hur vi med ny teknik som 5G kan förbättra vården – något som berör oss alla. Här får regionen och sjukhuset möjligheten att stärka sin digitala infrastruktur och testa vad 5G-tekniken går för i verkligheten och kan på så vis skapa förutsättningar för att bredda användandet av uppkopplade digitala lösningar, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär.

Skellefteå sjukhus i storsatsning: 5G, smart teknik och drönare för bättre vårdDet privata 5G-nätet som ska byggas på Skellefteå sjukhus kommer att anslutas till Telia och Ericssons specialutvecklade nät i innovationsprogrammet NorthStar – som är utrustat med den senaste 5G-tekniken.

– Utvecklingen av 5G är inte bara en teknisk framgång, utan en viktig möjlighet och resurs för att stärka och utveckla vården och förbättra kvaliteten och möjligheten för våra digitala lösningar. Det är en stor satsning som görs på Skellefteå sjukhusområde just nu och det här känns som ännu ett steg i helt rätt riktning för att erbjuda modern vård och ny teknik, säger Nils-Petter Augustsson, verksamhetschef för centrum för informationsteknik och medicinsk teknik.

Gemensamt för flera aktiviteter i projektet är att ny teknik ska ge personal och verksamhet tillgång till data och information i realtid på nya sätt. Det kan innebära snabbare bedömning av vilka vårdinsatser som krävs i olika situationer och effektivare sjukhusdrift, till exempel genom övervakning av inomhusklimat och energiförbrukning.

Ett annat viktigt fokus i projektet är att stärka sjukhusets digitala infrastruktur med ett nytt 5G-nät som komplement till befintlig uppkoppling. Det bidrar till bättre redundans vid incidenter eller krissituationer. Dessutom erbjuder 5G-tekniken högre säkerhet genom bättre autentisering av användare, högre kryptering och dataintegritet mellan brukare och applikation.

Femte generationens mobilnät

5G är femte generationens mobilnät och har större kapacitet än tidigare generationer. 5G möjliggör användning av ny teknik som kan utveckla vården och de tekniska lösningarna blir dessutom enklare, billigare och säkrare.

Exempelvis kan smarta sjukhussängar och bäddmadrasser kommunicera med personalen och med hjälp av sensorer meddela om en person exempelvis ramlat. Den kan även uppge olika mätvärden som personalen behöver veta.

5G möjliggör snabbare och bättre arbete med exempelvis röntgen- och mammografibilder, vilket gör att fler undersökningar som tidigare gjorts vid länets lasarett och sjukhus istället kan utföras direkt vid sjukstugor och hälsocentraler.

Klimatsmartare

5G har upp till tio gånger lägre energiförbrukning än tidigare mobilnätsgenerationer, vilket gör det klimatsmartare. 5G möjliggör även energioptimering i lokaler och fastigheter genom exempelvis sensorer som känner av antalet personer i ett rum och vilken temperatur som behövs.

Om EU-fonden CEF Digital

PTS (Post- och telestyrelsen) är ansvarig myndighet för CEF Digital och arbetar med att informera, rekommendera och motivera svenska aktörer att söka EU-medel. Syftet med EU-fonden är att påskynda utbyggnaden av den digitala infrastrukturen i EU. Med stöd av CEF-kansliet på PTS har Sverige förhandlat hem rekordhög summa på cirka 44,6 miljoner euro från EU-fonden CEF Digital som finansierar digital infrastruktur i Europa. Det är pengar från CEF2 Digital som finansierar 5G-projektet Region Västerbotten och Telia ska genomföra på Skellefteå sjukhus.

 

Om Telia

I över 170 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia. Läs mer på www.telia.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>