Apotea samarbetar med leverantörer för att sätta en ny branschstandard för förpackningar inom e-handel
Hem LIVSSTIL Apotea samarbetar nu med leverantörer för att sätta en ny branschstandard för förpackningar inom e-handel

Apotea samarbetar nu med leverantörer för att sätta en ny branschstandard för förpackningar inom e-handel

Publicerat av: Redaktionen

Apotea, Sveriges största nätapotek, tar dagligen emot runt 300 pallar med inkommande varor, oftast sker leveranserna i små förpackningar anpassade till butikshandeln.

Nu intensifierar Apotea arbetet med att få sina leverantörer att anpassa sina transportförpackningar till e-handeln.

Apotea har i flera år arbetat för att minska onödigt emballage i paketen till kund, men från leverantörerna kommer fortfarande mycket onödigt emballage i form av wellpapp och plast.

Transportförpackningarna är idag anpassade till butikshandeln trots att e-handeln står för en allt ökande andel av försäljningen. Redan 2020 fasade Apotea ut onödiga plasttråg, det vill säga plastbrickor som förr användes för att produkterna skulle stå upprätt i butikshyllorna. Genom att ha tagit bort plasttrågen sparades cirka sex kilo plast per pall, vilket fram till idag uppskattningsvis motsvarar 20 ton totalt.

”De flesta logistikflöden och emballage i vår bransch är anpassade för de fysiska butikernas behov och produkter levereras i små kvantiteter och extra ytterförpackningar. I takt med att e-handeln växer så behöver leverantörerna anpassa sig. Vi kräver idag att våra leverantörer ska packa och leverera i större kartonger, i bästa fall en förpackning motsvarande en hel pall, det vi kallar E-handelspall. Detta minskar andelen onödigt emballage, gör arbetet mer effektivt och minskar transporter, vilket i sin tur minskar klimatpåverkan”, säger Pär Svärdson, vd Apotea.

Ett av Apoteas senaste samarbetsprojekt genomfördes tillsammans med det svenska skönhetsmärket IDUN Minerals. Sminkprodukter och framför allt mascaror skickas vanligtvis paketerade i kvantiteter om tre. Genom att ställa om logistiken och anpassa förpackningarna levererar IDUN nu produkter i betydligt större detaljistförpackningar till Apoteas lager och hoppas även kunna påverka andra leverantörer.

”Jag är väldigt glad och stolt över vårt samarbete med Apotea. Att förändra leverans och logistikkedjor är oftast svårt och krävande. Vi kommer ta med oss våra lärdomar från Apotea och applicera vidare till alla våra produkter”, säger Caroline Thunstedt, vd IDUN Minerals.

Apotea samarbetar med leverantörer för att sätta en ny branschstandard för förpackningar inom e-handelUtöver samarbetet med IDUN har Apotea dialog med flera av sina leverantörer för att få dem att anpassa förpackningar och minska onödigt emballage. Flera leverantörer har redan ställt om vissa av sina leveranser till större transportförpackningar, bland andra Perrigo, Midsona, MedicineGarden, Austre, Skip, Helhetshälsa, Gevita, Zonnic, Elexir Pharma, BioSalma, Wellaware och Zoeco.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>