Sömnlös över nyordslistan – nya ord håller svenskarna vakna om natten
Hem HÄLSA Sömnlös över nyordslistan – nya ord håller svenskarna vakna om natten

Sömnlös över nyordslistan – nya ord håller svenskarna vakna om natten

Publicerat av: Redaktionen

Putinpriser, permakris, väntesorg, klimatskadestånd, energikrig och energifattigdom.

Enligt en undersökning från Kantar Sifo är de svenska nyorden från 2022 direkt kopplade till vad svenskar angivit som anledningar till sina sömnproblem det senaste året.

 Hösten 2022 kantades av nyhetsrapportering om svenskarnas försämrade sömn och Statistiska centralbyrån visar stigande siffror i användandet av sömnmedel.

I en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av sömnmottagningen Learning to Sleep uppdagas det nu att paralleller finns mellan nyordslistan 2022 och anledningarna svenskarna angivit till varför de sovit dåligt det senaste året.

Världsläget skapar sömnproblem

En tredjedel av de som angivit att de sovit dåligt det senaste året kände behov att utveckla sina svar i undersökningen. Bland svaren återfinns bland annat världsläget, oro för framtiden, nära anhörigs bortgång, elpriser, livsmedelspriser och oro för miljön.

– Precis som nyordslistan brukar spegla aktuella händelser under året, så ser vi i år att det är högre träffsäkerhet än tidigare i jämförelse med anledningarna till svenskarnas sömnbesvär. Världsläget påverkar vår sömn, och om sömnsvårigheterna blir långvariga kan det vara viktigt att söka hjälp och inte fastna i en ond cirkel där tankar om världsläget tar över, kommenterar Lina Johansson, chefspsykolog på Learning to Sleep.

Sov bättre under 2023

I samarbete med Learning to Sleep har Karolinska Institutet genomfört en studie av hur patienter med sömnsvårigheter svarar på behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT). Preliminära resultat från Karolinska Institutets studie av Learning to Sleep’s digitala sömnbehandlingsprogram visar att behandlingen har mycket god förmåga att lindra och bota sömnproblem (insomni). Learning to Sleep’s digitala behandling av sömnproblem utmärker sig gentemot likvärdiga behandlingar, 90,3 procent av deltagarna upplever en förbättring.

Exempel från undersökningen på anledningar till dålig sömn under 2022
  • Sömnlös över nyordslistan – nya ord håller svenskarna vakna om natten”Oro inför framtid med den nya regeringen och omvärlden ” – Kvinna 56–79 år, Östra Mellansverige
  • ”Oro för Oro för krig. Oro för att mina föräldrar ska dö. Ekonomi” – Kvinna 35–55 år, Norra Mellansverige
  • ”Skräck inför närståendes eventuella död” – Man 16–34 år, Sydsverige
  • ”Situationen i världen, krig i Sveriges närhet, skjutningarna och sprängningarna som ökat så i

Dålig och misslyckad integration. Det höga elpriset, inflationen.” – Kvinna 56–79 år, Västsverige

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>