SLS belönar SLE-forskning
Hem NYHETERFORSKNING Svenska Läkaresällskapet belönar SLE-forskning

Svenska Läkaresällskapet belönar SLE-forskning

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Läkaresällskapets Translationella pris 2023 tilldelas Dag Leonard, överläkare, lektor i reumatologi, Institutionen för Medicinska Vetenskaper, Uppsala universitet, Sektionen för reumatologi, Akademiska sjukhuset.

Dag Leonard belönas för ansökan: ”Towards precision medicine in Systemic Lupus Erythematosus via analysis of polygenic risk”.

Systemisk lupus erythematosus (SLE) är en heterogen autoimmun reumatisk sjukdom som orsakas av att immunförsvaret angriper den egna kroppen. Genetiska studier har ökat förståelsen för de bakomliggande patofysiologiska mekanismerna men informationen har ännu inte kommit till användning i klinisk praxis.

SLS belönar SLE-forskning

Årets Translationella forskningspristagare Dag Leonard.

– SLE är en kronisk reumatisk systemsjukdom som ofta debuterar tidigt i livet. Trots bättre kontroll av sjukdomen drabbas patienterna fortsatt av organskador såsom hjärt-kärlsjukdom och njurfunktionsnedsättning. Patienter med SLE har fortfarande sämre överlevnad jämfört med normalbefolkningen. Vår studie har som mål att klargöra genetikens betydelse för sjukdomens olika manifestationer för att på sikt kunna erbjuda individuellt riktad behandling, säger Dag Leonard.

Priset delas ut under Svenska Läkaresällskapets Årshögtid den 24 oktober 2023. Pristagaren belönas med 100 000 kronor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>