Sömnproblem, huvudvärk och ökad läkemedelskonsumtion – resultat av oroligt världsläge
Hem UNDERSÖKNING Oroligt världsläge = Sömnproblem, huvudvärk och ökad läkemedelskonsumtion

Oroligt världsläge = Sömnproblem, huvudvärk och ökad läkemedelskonsumtion

Publicerat av: Redaktionen

En stor majoritet, 8 av 10 (82 procent), känner idag en oro kring vad som händer i världen.

En oro som i vissa fall bidragit till både sömnproblem och huvudvärk, vilket i sin tur medfört en ökad konsumtion av läkemedel.

Detta visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.

– Det är alltid viktigt att utreda vad dina besvär beror på då olika substanser har olika fördelar respektive nackdelar, och för att inte konsumera läkemedel i onödan, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Krig i Ukraina, förändrat säkerhetsläge, energikris, inflation och nya räntebesked kan antas ligga bakom den oro som de flesta svenskar upplever idag. Enligt undersökningen har kvinnor (89 procent) i större utsträckning upplevt oro under det senaste året jämfört med männen (76 procent). Bland kvinnor i åldern 50-64 år ökar siffran ytterligare till fler än nio av tio (92 procent). Till följd av oron uppger dessutom fler än var sjunde svensk som känner oro (15 procent) att detta har bidragit till sömnproblem. Bland svenskar i åldern 18-49 år som känner oro uppger även en av tio (10 procent) att de har drabbats av huvudvärk i större utsträckning.

  • I oroliga tider som dessa kan huvudvärk och sömnproblem vara vanliga biverkningar av orostankarna. Men om besvären är ihållande eller återkommande är det viktigt att säkerställa vad måendet beror på. För att försöka komma till rätta med orsaken och för att kunna behandla på rätt sätt, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Ofta handlar det om att man behöver angripa just stress- eller ångestrelaterade problem. Motion, avslappningsövningar, böcker och podcast är exempel på hjälpmedel som kan få dina muskler att slappna av och minska besvären. Vid återkommande besvär med huvudvärk eller sömnproblem finns det även behandlingsalternativ i form av receptfria samt receptbelagda läkemedel. Enligt den nya Sifo-undersökningen uppger nära en av tre svenskar (29 procent), som upplevt psykiska eller fysiska besvär till följd av sin oro, att de använt receptfria och/eller receptbelagda läkemedel i större utsträckning under se senaste 12 månaderna – för att förebygga de besvär som oron inneburit.

  • Sömnproblem, huvudvärk och ökad läkemedelskonsumtion – resultat av oroligt världslägeIbland kan huvudvärk eller sömnproblem kännas outhärdligt, vilket kan bidra till att många behandlar med läkemedel, vilket också undersökningen visar. Även då är det viktigt att veta vad din värk beror på då olika substanser har olika fördelar respektive nackdelar, fortsätter Catharina

Claesson poängterar att det är viktigt att varken ta värk- eller sömntabletter för ofta. Om man tar huvudvärksmedicin mer än 10-15 dagar per månad kan man hamna i en ond cirkel där tabletterna till slut är anledningen till huvudvärken. Hon uppmanar alla som har kraftiga, långvariga besvär eller huvudvärk som kommer plötsligt eller i intervaller att söka vård.

Undersökningens resultat i korthet:
  • Åtta av tio svenskar (82 procent) känner oro kring vad som händer i vår omvärld.
  • … främst kvinnor (89 procent) uppger Kvinnor i åldern 50-64 år (92 procent) är de som uppges uppleva störst oro.
  • Av de som känner oro kopplat till händelser i omvärlden har nära en tredjedel (29 procent) drabbats av stress och oro. 15 procent har drabbats av sömnproblem.
  • En av tio svenskar i åldern 18-49 år (10 procent) upplever att de har drabbats av huvudvärk till följd av oron de känner.
  • 29 procent av de som upplevt problem till följd av oron kring omvärldsläget uppger att de i större utsträckning använt läkemedel (receptfria/och eller receptbelagda) för att behandla eller förebygga symtom under se senaste 12 månaderna.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>