Stor studie för individanpassade kostråd genomförs genom egenprovtagning med Capitainer
Hem MEDICINTEKNIK Stor studie för individanpassade kostråd genomförs genom egenprovtagning med Capitainer

Stor studie för individanpassade kostråd genomförs genom egenprovtagning med Capitainer

Publicerat av: Redaktionen

Chalmers tekniska högskola genomför just nu SCAPIS2-HOME, en banbrytande studie inom precisionsnutrition.

Målet är att förstå hur människor reagerar på måltider för att bygga kunskap hur individanpassade kostråd kan utformas för att förebygga sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

I studien används Capitainers provtagningskort Capitainer B50, efter att ha vunnit en offentlig upphandling, för att möjliggöra egenprovtagning.

SCAPIS är en världsunik studie, finansierad av Hjärt-Lungfonden, med fokus på hjärta, kärl och lunga. Studien har pågått i över 10 år och involverar över 30 000 slumpvis utvalda individer. Den nya delstudien SCAPIS2-HOME omfattar 4 400 deltagare i Göteborg och Umeå, och undersöker hur människor reagerar olika på samma måltider för att identifiera nya biomarkörer i blodet kopplade till hälsa på lång sikt.

Egenprovtagning gör det möjligt för deltagarna att utföra alla moment i hemmet, vilket förenklar både för de enskilda individerna och för studiens genomförande. Capitainers teknologi gör det möjligt att ta blodprov med samma exakthet som om provet tas inom sjukvården, vilket gör det möjligt för forskarna att analysera ett hundratal olika blodmarkörer.

”Det här är banbrytande eftersom vi för första gången kommer att få chansen att koppla hur individer reagerar på måltider direkt − med fokus också på ett långsiktigt hälsoutfall. Fördelen med denna framåtblickade studie är att man också utför mycket omfattande och sofistikerade undersökningar kring hjärt- och kärlhälsa och lungfunktion till vilka våra måltidsutfall kan kopplas”, säger Rikard Landberg, professor i livsmedelsvetenskap.

Stor studie för individanpassade kostråd genomförs genom egenprovtagning med Capitainer”Den här forskningen visar på potentialen med egenprovtagning och Capitainers lösning för blodprovstagning. Det ger möjlighet att genomföra stora vetenskapliga studier effektivare och med deltagarna i fokus. Vi är mycket glada över samarbetet med Chalmers och att våra produkter kan bidra till ny kunskap och förhoppningsvis förebyggande insatser kring stora folksjukdomar”, säger Christopher Aulin, vd på Capitainer.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>