Allt fler får vård för inkontinens – kraftig ökning i hela Sverige
Hem UNDERSÖKNING Allt fler får vård för inkontinens – kraftig ökning i hela Sverige

Allt fler får vård för inkontinens – kraftig ökning i hela Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Andelen svenskar – och då i synnerhet män – som får vård för inkontinens har ökat kraftigt det senaste decenniet.

Det visar en kartläggning av Socialstyrelsens läkemedelsstatistik som hygien- och hälsobolaget Essity gjort.

Mellan 2012 och 2022 har andelen inkontinenspatienter som fått medicinering ökat med nära 30 procent i Sverige.

 Inkontinens är ett stort folkhälsoproblem; över en halv miljon svenskar drabbas av inkontinens varje vecka*. En ny sammanställning visar emellertid att allt fler nu får hjälp. Totalt fick 104 382 personer i Sverige inkontinensläkemedel utskrivet 2022, en ökning på 27 procent jämfört med 2012.

– Minskad stigmatisering och en ökad medvetenhet om inkontinens och dess behandlingsmöjligheter kan vara bidragande orsaker till att fler söker vård. För att få upp siffran ytterligare måste också vården våga fråga patienter om eventuella besvär så att en utredning kring bakomliggande orsaker görs innan behandling sätts in. Långt ifrån alla behöver behandlas med medicin eller operation; för många räcker olika blås- och bäckenbottensövningar och individanpassade inkontinenshjälpmedel, säger Ingrid Sannum, områdesexpert på inkontinens på Essity.

Kartläggningen visar att ökningen sker över hela Sverige, där län som Kalmar, Gotland och Värmland sticker ut. Här har andelen som sökt hjälp ökat med 48 procent (Kalmar) respektive 45 procent (Gotland och Värmland).

Allt fler får vård för inkontinens – kraftig ökning i hela Sverige

Betydligt fler män

Andelen män som fått läkemedel utskrivet har ökat mer än andelen kvinnor, 39 procent för männen mot 19 procent för kvinnorna. Värmland är ett av de län som sticker ut – här har andelen män som fått vård för inkontinensbesvär ökat med hela 76 procent det senaste decenniet. Den största ökningen av kvinnliga patienter sker på Gotland, med en 51 procentig ökning jämfört med 2012. Trots ökningen bland männen är det fortfarande fler kvinnor som får medicinering mot inkontinens.

– Vi pratar fortfarande alldeles för lite om inkontinens och när det görs handlar det oftast om kvinnor eller äldre. Men faktum är att 25 procent av männen över 40 år i Sverige, besväras av urinläckage. Att fler söker vård måste givetvis ses som ett steg i rätt riktning, avslutar Ingrid Sannum.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>