Så minskar du stress med hjälp av digital avkoppling
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Så minskar du stress med hjälp av digital avkoppling

Så minskar du stress med hjälp av digital avkoppling

Publicerat av: Redaktionen

I en allt mer digital och uppkopplad värld är stressen från skärmar ofta konstant.

Så minskar du stress med hjälp av digital avkopplingDet plingar i telefonen samtidigt som den nya tv-serien spelas i bakgrunden.

Den avkopplande promenaden i naturen bortprioriteras mot att scrolla sociala medier i soffan. Men, skärmtid behöver inte bara vara dåligt för den psykiska hälsa. För vissa är det faktiskt precis tvärt om. Forskning visar att även bilder av naturen kan ha en avkopplande effekt – så du slipper ta dig ut i skogen och kan varva ned direkt i soffan.

– Genom att aktivt välja vad som visas på skärmen kan man omvandla skärmtid till en stund för avkoppling i stället för stress. Innehåll på skärmar som speglar naturen är nämligen både skönt och avkopplande för hjärnan. Detta beror på att vi människor blir lugna av så kallade fraktalmönster, det vill säga mönster i naturen som uppvisar en viss ordning eller återkommer i olika storlekar. Det kan exempelvis handla om stora områden med träd och buskar som vajar i vinden, eller en himmel full av moln som försiktigt glider förbi, förklarar David Waskuri, psykolog på Sveapsykologerna.

Att använda digital teknik som ett medel för att minska stress är dock inget nytt. Podcasts eller avslappnande musik används av många människor för att varva ned eller som stöttning vid morgonmeditation. Att inkludera skärmen blir ytterligare ett sätt använda tekniken som en del av lösningen och inte problemet.

– Min rekommendation är att hitta den meditationsformen som bäst passar en själv. För vissa innebär det att besöka en yogastudio eller ta en promenad i frisk luft, medan för andra kan det vara att befinna sig på sin trygga plats hemma tillsammans med en guidad meditation på YouTube. Det bästa av allt är att man inte behöver välja det ena framför det andra – en kombination av båda fungerar lika bra. Det viktigaste är att man hittar tid för sig själv att prioritera sin psykiska hälsa, säger David Waskuri, psykolog på Sveapsykologerna.

Vilken skärm man väljer för den digitala meditationen kan ha olika effekter på upplevelsen, allt från storlek, färgåtergivning och bildkvalitet. En liten skärm med sämre bildkvalitet skapar inte samma upplevelse som en stor tv med en rik färgåtergivning.

– En liten skärm tar inte upp synfältet på samma sätt som en större skärm gör, vilket leder till att yttre moment, som ett stökigt kök, kan störa avkopplingen. Vi brukar rekommendera att en tv ska ta upp en tredjedel av synfältet. Självklart skapar även bättre bildkvalité en mer uppslukande upplevelse som underlättar möjligheten att fokusera och vara närvarande, förklarar Erik Svalberg, produktexpert på LG Nordic.

Experternas 5 tips för att använda skärmen för avkoppling
  1. Skapa ditt utrymme: Börja med att hitta en bekväm plats i soffan framför din tv. Det är viktigt att omgivningen känns lugn, så plocka bort alla störningsmoment.
  2. Avslappning: Gör en medveten insats för att slappna av i kroppen. Fokusera särskilt på att frigöra spänningar i muskler, speciellt i områden som ofta är spända, såsom nacken.
  3. Välj rätt innehåll: YouTube har massor av avkopplande videor för meditation, denna spellista på YouTube har en bra blandning av natursköna miljöer och abstrakta mönster.
  4. Fokusera: När du väl startat din video, försök att helt fokusera på bilden framför dig. Observera hur det påverkar dina känslor och försök hitta lugnet.
  5. Andas medvetet: Som ett extra tips, integrera medveten andning i din avslappningsrutin framför skärmen. Ta djupa, långsamma andetag och låt andningen synkroniseras med det du ser på skärmen. Detta kan förstärka avslappningseffekten och minska stressnivåerna ytterligare.
Tips från tv-specialisten, Erik Svalberg

Många kan känna oro över att ökad skärmtid orsakar problem för till exempel ögonen. Det kan därför vara en bra idé att ta regelbundna pauser från mobil eller datorskärm, men även att använda inställningar som är snälla mot ögonen. Ett bra tips är att ställa in färgtemperaturen till en lite varmare inställning, eller använda en certifierad flimmerfri skärm, som OLED. Sådana skärmar avger också mindre blåljus än traditionell LED, vilket leder till minskad påverkan på ögonhälsan, men även på utsöndringen av melatonin under kvällen för en bättre nattsömn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>