Få känner till sina rättigheter vid en cancerdiagnos
Hem NYHETERCANCERVÅRD Få människor känner till sina rättigheter vid en cancerdiagnos

Få människor känner till sina rättigheter vid en cancerdiagnos

Publicerat av: Redaktionen

Förra året drabbades 70 000 människor av cancer i Sverige.

Enligt patientlagen ska alla som får en cancerdiagnos ges möjlighet till en ”ny medicinsk bedömning” (även kallad second opinion).

Men bara en av fyra svenskar har god kännedom om den möjligheten.

Samtidigt uppger sex av tio att de skulle vilja ha en second opinion i händelse av cancer. Det visar en ny Novusundersökning som genomförts på uppdrag av Alivia cancervård.

Att få en ”second opinion” innebär att patientens cancersjukdom bedöms av en specialist på en annan specialistvårdsmottagning inom eller utanför regionen. Enligt en ny Novusundersökning som genomförts av cancervårdsföretaget Alivia så har majoriteten (83%) hört talas om begreppet ”second opinion. Men av dem som hört talas om begreppet uppger bara en av fyra (25%) att de har god kännedom om möjligheten att själv få en second opinion i händelse av cancer.

Nära sex av tio (56%) uppger att de skulle vilja få en second opinion vid besked om cancerdiagnos. Endast en av tio uppger att de skulle säga nej till en second opinion.

– Vår upplevelse är att många människor har alltför låg kännedom om sina rättigheter vid en cancerdiagnos. Tidigare siffror som vi tagit del av visar att bara ca tio procent får adekvat information om möjligheten till en second opinion och sannolikt är det ännu färre som faktiskt erbjuds detta av behandlande läkare. Uppenbart talar de genomförda undersökningarna för ett stort glapp mellan människors önskan och vad de faktiskt erbjuds när det gäller att optimera sin egen vård, säger Roger Henriksson, Senior professor och överläkare i onkologi – tidigare chef för bl a Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland. Inte minst återspeglas detta av de regionala skillnader som ses inom cancervården.

– Alivia erbjuder en cancervårdsförsäkring som säkerställer att den som drabbas av cancer får en second opinion från en specialist inom onkologi, att rätt cancerbehandling startar i tid samt en dedikerad sjuksköterska som erbjuder stöd och en hjälpande hand genom hela resan. Försäkringen garanterar också specialist- och sjukhusvård inom EU i de fall patienten inte får vård i rätt tid eller att det finns en lämpligare, internationellt godkänd behandling, som inte ges i Sverige, säger Kent Andersson, grundare av vårdföretaget Alivia.

Få känner till sina rättigheter vid en cancerdiagnos

Cancer är bland de allvarligaste sjukdomar man kan drabbas av och det är inte ovanligt att flera behandlingsmetoder står till buds. Syftet med en second opinion är att patienten ska känna sig trygg med att ha fått rätt diagnos och att den föreslagna behandlingen är den mest lämpliga utifrån vetenskap, beprövad erfarenhet och patientens individuella förutsättningar. Internationella studier visar att fyra av tio diagnoser eller behandlingar ändras efter second opinion.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>