Två forskare inom dermatologi och venereologi prisas
Hem NYHETERFORSKNING Två forskare inom dermatologi och venereologi prisas

Två forskare inom dermatologi och venereologi prisas

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Läkaresällskapet (SLS) belönar professor och överläkare Elisabet Nylander, Umeå Universitet samt Arne Wikström, docent och överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset med Ellis och Ivar Janzons pris 2023.

Priset belönar vetenskaplig forskning inom dermatologins och venereologins område och pristagarna delar på 70 000 kronor.

Elisabet Nylander, professor i dermatologi och venereologi vid Institutionen för Folkhälsa och Klinisk Medicin, Umeå Universitet samt överläkare vid Hud- och STI-kliniken Norrlands Universitetssjukhus, belönas för att hon under lång tid uthålligt ägnat sig kliniskt och forskningsmässigt åt sexuellt överförbara infektioner (STI) och genital dermatologi.

Elisabet har publicerat många vetenskapliga artiklar inom dessa fält. Målet för hennes arbete med STI har varit och är att optimera omhändertagandet av denna stora grupp av patienter. Detta genom att i forskningen fokusera på bland annat identifiering av riskgrupper och riskfaktorer för att förvärva en STI, intervention i identifierade riskgrupper, epidemiologin av behandlingsbara STI i olika populationer, extra-genital klamydia samt psykosocial hälsa och klamydia.

Elisabets forskning har haft praktiskt stor betydelse för både omhändertagande av patienterna och som underlag för intervention riktad till högriskpatienter och för utvärdering av sådan intervention.

Två forskare inom dermatologi och venereologi prisas

Ellis och Ivar Janzons pristagare 2023: Elisabet Nylander och Arne Wikström.

Arne Wikström, docent, överläkare, klinikstudieledare, Dermatologi & Venereologi, Karolinska Universitetssjukhuset, är en förgrundsfigur inom venereologin i Sverige. Han har under många år bedrivit ett gediget arbete för ökad kunskap om sexuellt överförda infektioner, genom forskning, utbildning, artiklar i Läkartidningen för en bredare publik samt föreläsningar. Inom forskningen är det humant papillomvirus som ligger Arne varmast om hjärtat och inom detta fält har han publicerat ett flertal vetenskapliga artiklar.

Arne Wikström är ordförande i venereologisektionen inom Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi och bidrar på ett förtjänstfullt sätt till uppdatering av svenska rekommendationer gällande sexuellt överförda infektioner samt är även internationellt engagerad i den europeiska organisationen för sexuellt överförda infektioner, IUSTI Europe.

Priset delas ut under Svenska Läkaresällskapets Årshögtid den 24 oktober 2023.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>