Fler vill läsa vård och omsorg när stipendium för körkort införs
Hem NYHETER Fler vill läsa vård och omsorg när stipendium för körkort införs

Fler vill läsa vård och omsorg när stipendium för körkort införs

Publicerat av: Redaktionen

Från och med höstterminen kan elever på gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram söka ekonomiskt stöd för körkort.

Satsningen har lockat fler elever till utbildningen och i höst utökas platserna.

I februari i år beslutade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Karlstads kommun att erbjuda vårdelever möjligheten att söka körkortsstipendium.

– Vi kan se att körkortsstipendiet har bidragit till att höja utbildningens attraktivitet. I år är det fler elever än vanligt som sökt utbildningen, vilket är glädjande, säger Anders Peterson (C), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Fler utbildningsplatser inom bristyrket

Fler vill läsa vård och omsorg när stipendium för körkort införsBehovet av arbetskraft inom vård– och omsorgsyrket är stort i Karlstad och Värmland. Bedömningen är att det kan komma att råda brist på vårdutbildad personal i länet. För att möta kompetensförsörjningsbehovet behöver fler läsa en vårdutbildning.

– Det är viktigt att så många elever som möjligt som vill arbeta inom vården får den utbildning de behöver. När vi nu ser att fler är intresserade av en vård- och omsorgsutbildning ska vi också öppna upp för fler utbildningsplatser. Det är ett viktigt bidrag till kompetensförsörjningsarbetet, säger Anders Peterson (C).

Gör eleverna anställningsbara

Satsningen med körkortsstipendiet görs inte enbart för att öka utbildningens attraktivitet. Ett körkort efter avslutad vårdutbildning gör också att eleverna kan jobba inom hela kommunen.

– Karlstads ytterområden har kompetensutmaningar inom vårdyrket. Där krävs det ofta att eleverna har ett körkort när de söker jobb efter sin gymnasieutbildning. Körkortsstipendiet är därför inte bara ett ekonomiskt stöd utan gör också eleverna anställningsbara, avslutar Anders Peterson (C).

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>