Föreläsning om psykisk ohälsa och suicidprevention
Hem HälsaPsykisk ohälsa Föreläsning om psykisk ohälsa och suicidprevention

Föreläsning om psykisk ohälsa och suicidprevention

Publicerat av: Redaktionen

Kommunens anhörigstöd bjuder in till öppen föreläsning om psykisk ohälsa och suicidprevention den 16 november i lokalerna på Svalegatan 4B i Svalöv.

Det blir en föreläsning där man får lära sig mer om vad psykisk ohälsa är, om hur man kan stärka sin psykiska hälsa och hur man stöttar någon med självmordstankar.

Två gästföreläsare är också inbjudna och de kommer att dela med sig av sina erfarenheter och kompetenser inom ämnet.

Varför är föreläsningar av denna typ viktiga?

Föreläsning om psykisk ohälsa och suicidprevention— Många mår dåligt i samhället och vi vågar inte riktigt prata om psykisk ohälsa och suicidprevention, säger Anna Helkama-Rågård.

— Och just därför är det viktigt att visa att det går att prata om det och att vi behöver prata om det, fyller Eva Granvik på med.

Vem är det ni riktar er till med föreläsningen?

— Till alla egentligen men kanske främst till anhöriga och närstående till någon som lider av psykisk ohälsa, säger Eva Granvik.

Och Anna fyller på:

— Det man kanske inte tänker på är att den största gruppen som begår suicid är män som är 65 år och äldre. De är mest ensamma i samhället och de är generellt också sämre på att upprätthålla sociala kontakter.

Två gästföreläsare med stor erfarenhet

Speciellt inbjudna till föreläsningen är Fredrik Thyberg och Per Granvik. Fredrik arbetar till vardags som inflytandesamordnare och har egenerfarenhet inom vuxenpsykiatrin och Per Granvik är specialistsjuksköterska inom vuxenpsykiatrin i Malmö och Trelleborg.

Kan ni avslöja lite om vad Per och Fredrik kommer att föreläsa om?

— Fredrik kommer att berätta om sin egen resa om hur det är att leva med att vara bipolär och sina erfarenheter kring suicidförsök. Han kommer också berätta hur man arbetar inom vuxenpsykiatrin, säger Anna.

Eva Granvik fortsätter:

— Och Per kommer bland annat att prata utifrån ett teoretiskt perspektiv. Genom statistik kommer han att sätta siffror på hur det ser ut i vårt samhälle när det gäller psykisk ohälsa. Vi kommer också lära oss att skilja på psykisk ohälsa och psykisk sjukdom.

Var i god tid för att få en plats

Under hösten har anhörigstödet arrangerat en rad föreläsningar. Senaste handlade det om digital säkerhet och då var det fullt i lokalen.

— Det var jätteroligt och det blev väldigt bra. Vi hade även fullsatt på föreläsningen om kommunens olika stöd, säger Eva.

Hur många får plats i er lokal?

— Om vi möblerar om i lokalen lite så kan vi ta in ett trettiotal gäster. Eftersom vi inte har någon förbokning så gäller det att vara i god tid för att garantera en plats till föreläsningen, säger Anna.

Då önskar jag er lycka till och så hoppas vi att det blir fullsatt den 16 november!

— Tackar! Ja, det hoppas vi också, säger Anna och Eva.

Fakta om föreläsningen
Tema: Psykisk ohälsa och suicidprevention.
När:
 torsdagen den 16 november.
Tid:
 klockan 13.00-15.00.
Plats:
 Svalegatan 4B, Svalöv (Kvarnhuset).

Ingen föranmälan så var i god tid!
(Det finns plats för cirka 30 åhörare)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>