Snabbare behandling för artros med digital artrosskola
Hem NYHETERE-HÄLSA Snabbare behandling för artros med digital artrosskola

Snabbare behandling för artros med digital artrosskola

Publicerat av: Redaktionen

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige och ungefär en av fyra över 45 har sjukdomen.

Region Västerbotten har nu tagit fram en digital artrosskola som gör att fler kan få rätt hjälp snabbare.

En viktig del av behandlingen för artros handlar om att lära sig mer om sjukdomen och vad man kan göra för att minska smärta och öka eller behålla sin rörlighet.

Därför ska alla patienter med artros erbjudas artrosskola, enligt nationella riktlinjer och vårdförlopp.

Tidigare har artrosskolan i Västerbotten enbart erbjudits fysiskt hos länets hälsocentraler och sjukstugor, men nu finns ett digitalt alternativ som ska bidra till en mer jämlik vård över länet. Den heter artrosskolan ALMA, som står för ”aktivt liv med artros”.

Snabbare behandling för artros med digital artrosskola

Mimmi Sokka Fysioterapeut

– Vad som menas med artrosskola kan se olika ut på olika ställen i landet, det kan skilja mellan olika hälsocentraler och sjukstugor, och det kan skilja mellan behandlare. Artrosskola ska vara mer än att du har fått en broschyr om artros eller bara fått övningar. I ALMA får alla både teori och praktik, det går hand i hand, säger Mimmi Sokka, som är fysioterapeut på Storumans sjukstuga och som varit delaktig i att ta fram den digitala artrosskolan.

Snabbt och flexibelt

För att behandla sjukdomen är det viktigt att komma i gång med kunskapshöjande insatser och träning tidigt.

– Med ALMA kan man börja behandlingen direkt efter att man har fått sin diagnos, och alla får samma relevanta information. Om min patient söker efter information själv kanske den hittar information som inte riktigt stämmer, eller som inte stämmer i Västerbotten, förklarar Mimmi Sokka.

I och med att programmet är digitalt kan det genomföras oavsett tid och plats.

– Vi har ju ingen kvällsmottagning, men med ALMA går det att genomföra artrosskolan på kvällen. Patienten kan också göra programmet i sin takt, säger Mimmi Sokka.

Den som har artros slipper också resan för att delta fysiskt, vilket kan spara både tid och pengar.

Ökad kunskap och delaktighet

Med artrosskolan får patienten en ökad möjlighet att vara delaktig i sin behandling, där fysisk aktivitet är en viktig del.

– Vi vill få fram budskapet att artros är en kronisk sjukdom, men man kan bli bättre. Man kan bli bättre genom att lära sig strategier för hur man hanterar den i vardagen och att smärtlindring är viktig för att man ska hålla sig fysiskt aktivt. Övningar som är utprovade för patienten är viktiga för att få symtomlindring, säger Mimmi Sokka.

Det finns också en funktion där patienten kan skicka meddelanden och frågor direkt till sin behandlare.

– Vissa patienter använder den mycket, vissa använder den inte alls. Ser jag att patienten inte har varit aktiv på att tag kan jag skicka ett meddelande och fråga hur det går, eller om det finns något som behöver ändras. Ibland kan en patient ha slutat höra av sig för att den blivit så pass bra av behandlingen, säger Mimmi Sokka.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>