Ägg är sprängfyllda med näringsämnen, har relativt lågt energiinnehåll och är så mångsidiga att de passar lika bra året runt men visst är det nu på påsken som äggen har sin storhetstid.
Under påskveckan sägs svenskarnas äggkonsumtion dubblas jämfört med årets andra veckor.
Rinnande, löskokt, mjukkokt, hårdkokt – hur vill du ha ditt ägg?
När det gäller kokta ägg, och framförallt hur länge de ska koka går meningarna ofta isär. Här ger vi dig förutsättningarna för att koka perfekta ägg, varje gång!
Gör så här:
1. Koka upp vatten så att det sjuder. Stormkokar det kan äggen spricka.
2. Lägg ner äggen försiktigt, t ex med en sked.
3. Ställ äggklockan på valfri tid, kika på bilden nedan och leta upp din favorit.
4. Lägg över äggen i kallt vatten 1-2 minuter så att kokningen avstannar. Att kyla ner dem underlättar dessutom skalningen.