Pengafällan: Hälften av sjukanmälningarna beror på psykisk ohälsa
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Pengafällan: Hälften av sjukanmälningarna beror på psykisk ohälsa

Pengafällan: Hälften av sjukanmälningarna beror på psykisk ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

”En rapport från Skandia visar att andelen sjukanmälningar till följd av psykisk ohälsa utgör 48 procent.

Om vi hade minskat den totala andelen sjukanmälningar med en tredjedel, hade den sociala vinsten ökat med 22 miljarder kronor”, säger Annika Kvist, certifierad inom neuroledarskap.

Rapporten visar att andelen sjukanmälningar kopplade till psykisk ohälsa har ökat med 18 procent sedan 2010. Kvist menar att pandemin har bidragit till ökad uppmärksamhet kring frågan på arbetsplatser.

”Det är fortfarande en lång väg kvar, men jag hoppas att chefer bygger vidare på viljan som finns där ute. Det är viktigt att de tar ansvar och pratar med de anställda om detta innan de blir utmattade. Just nu är det många som känner att de har ansträngt sig otroligt mycket de senaste åren. Denna ansträngning måste de få erkännande för! Förutom att många är trötta, har situationen i världen blivit tuffare på kort tid. Den ena dåliga nyheten avlöser den andra. Pandemin följs av energikris, krig i Europa, räntehöjningar och inflation”, säger hon.

Chefer ska inte vara terapeuter

Som chef kan det vara svårt att veta hur stor del av ansvaret för anställdas psykiska hälsa som vilar på dem. Kvist menar att det är viktigt att etablera ett samtal om temat, men inte gå för långt in i de anställdas problem.

Pengafällan: Hälften av sjukanmälningarna beror på psykisk ohälsa”Chefer måste sänka tröskeln för att prata om psykisk hälsa. Samtidigt är det viktigt att chefer inte blir terapeuter. De ska vara supportrar men om de anställda behöver mer djupgående hjälp måste de koppla in professionella. Det viktigaste en chef kan göra är att underlätta samtal om psykisk hälsa, fråga de anställda hur de har det och om de kan göra något”, säger hon.

6 tips till arbetsgivare:
  1. Se till att regelbundet ha ett samtal med de anställda.
  2. Sätt psykisk hälsa på agendan och be de anställda att säga till om de har något på hjärtat.
  3. Informera de anställda om vilka möjligheter som finns i företaget. Till exempel om det finns en företagshälsovård eller om arbetsförsäkringen inkluderar ett visst antal psykologtimmar.
  4. Ta alla kontaktförsök på allvar. Många byter jobb på grund av att de upplever att ledningen inte tar dem seriöst.
  5. Ge de anställda erkännande för insatsen de lägger ner och arrangera olika sociala aktiviteter.
  6. En bra utgångspunkt kan vara «The healthy mind platter». Tanken är att hjärnan mår bättre när den går igenom dessa sju olika stadier varje dag: Sömn, fokus, aktivitet, socialisering, lek, meditation och egentid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>