Karolinska Universitetssjukhuset bland de första i Europa med ny robotkirurgi
Hem TEKNIK Karolinska Universitetssjukhuset bland de första i Europa med ny robotkirurgi

Karolinska Universitetssjukhuset bland de första i Europa med ny robotkirurgi

Publicerat av: Redaktionen

I mer än 20 år har Karolinska Universitetssjukhuset använt robotkirurgi.

Nu blir sjukhuset ett av de första i Europa att använda en ny robot.

Den använder teknik som kan göra stor skillnad för en viss grupp patienter.

På Karolinska Universitetssjukhuset gör robotar redan stor nytta inom cancerkirurgi. Varje år använder kirurgerna dem i omkring 1 300 till 1 400 ingrepp. Robotarna som finns på Karolinska i dag använder en teknik kallad för multiport. Vid operation gör roboten ett hål i patienten för kameran och andra hål för instrumenten.

Nu har Karolinska skrivit avtal för en singleport-robot som nyligen blev godkänd för den europeiska marknaden. Till skillnad från de andra robotarna använder den här endast ett hål. Kameran och instrumenten går in samma väg och kan sedan vecklas ut där kirurgen ska operera.

– Det möjliggör kirurgi som tidigare ansågs för riskfylld, säger Olof Akre, professor i onkologisk kirurgi och verksamhetschef vid Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset.

Den nya tekniken gör det möjligt att gå in genom bara munnen på patienter där kirurgen tidigare hade behövt göra större ingrepp på käken. Roboten kan också göra stor skillnad för patienter där det är möjligt att gå in via analöppningen eller vaginan.

Karolinska Universitetssjukhuset bland de första i Europa med ny robotkirurgi– Det innebär mindre smärta, kortare operations- och vårdtid. För en viss grupp patienter kommer den här roboten göra stor skillnad och minska lidande, säger Olof Akre.

Den nya roboten gör sannolikt sin första operation på Karolinska Universitetssjukhuset i början av april. Då blir sjukhuset ett av de första i Europa att använda den nya tekniken. Det är i linje med sjukhusets ambition om att vara ett av världens smartaste.

– När ny teknik finns vill vi ligga i framkant och vara med och utveckla den, säger Olof Akre.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>