Vägen till framgång var längre än beräknat. Men 10 år efter grundandet har Umeåföretaget HILICON kunder i 40 länder, en stadigt växande omsättning och nya produkter på väg ut på kromatografi-marknaden.
– Drömmen är att dubbla omsättningen inom några år, säger Wen Jiang, företagets vd och grundare.
2008 köpte läkemedelskoncernen Merck KGaA kromatografibolaget SeQuant i Umeå, men sex år senare lades verksamheten ner. Wen Jiang, då FoU-ansvarig för HILIC-produkterna, bestämde sig för att starta eget inom HILIC, en metod för att separera mycket polära (vattenlösliga) föreningar.
Han ansökte till Umeå Biotech Incubator 2014 och startade HILICON. Med stöd från UBI och två miljoner kronor i anslag från Vinnova kunde produkterna utvecklas och börja säljas snabbt.
Lagt mycket tid på marknadsföring
– Grundidén var att utveckla innovativa och högklassiga HILIC-produkter för Omicsforskning inom life science. Jag fick ovärderlig hjälp i början av Jennie (Ekbeck) på UBI och Einar Pontén som konsult men de första åren var tuffa, särskilt ekonomiskt, berättar Wen som gjort resan utan hjälp från externa investerare.
– Min plan var att gå med vinst efter tre år, men det tog åtta år! Jag tänkte själv att jag hade den bästa produkten i världen, bäst service, bäst know-how men det spelade ingen roll eftersom kunderna aldrig hört talas om HILICON. Jag fick jobba hårt för att slå mig fram i början och har lagt mycket tid på marknadsföring.
Han valde tidigt att inte patentera sina produkter då han ville komma i gång med försäljningen snabbt.
– Patentprocessen är både dyr och tidskrävande. Produktion och utveckling av kolumnerna är också ett precisionshantverk, du måste veta hur man gör och jag har den kunskapen.
Harvard och Yale bland kunderna
HILICON tillverkar högteknologiska rör (kolumner) för att analysera olika prover, som läkemedel och livsmedel, och separera molekyler för vidare studier. Företaget erbjuder produkter i olika material och storlekar och anpassar sig efter kundernas behov. Deras produkter används inom viktiga områden som omicsforskning (metabolomik, proteomik, lipidomik och glykomik), klinisk diagnostik, precisionsmedicin och identifiering av biomarkörer.
– Jag har faktiskt haft en kund köpte mina produkter för att mäta gifthalten i magiska svampar men huvuddelen av mina kunder jobbar inom life science och bioteknik, förklarar Wen.
Redan år 2016 publicerades den första vetenskapliga artikeln där man använt HILICON’s produkter – i dag är siffran långt över 180. Företaget har kunder i över 40 länder och täcker omkring 30 procent av topp 100-universiteten i världen, inklusive Harvard, Yale och MIT i USA samt flera stora europeiska universitet som Max Plank Institutet i Tyskland. Wen Jiang har även ett gott samarbete med Swedish Metabolomics Center på Umeå universitet och Norrlands Universitetssjukhus.
Ett tyskt bioteknikföretag har också utvecklat ett kliniskt diagnostik-kit som säljs globalt, baserat på en av HILICONS produkter.
Nya produkter lanseras 2025
2023 blev ett rekordår för HILICON som ökade sin omsättning med 50 procent jämfört med 2022, upp till nästan 4,5 miljoner kronor. Wen Jiang ser kvalitet, selektivitet och leveranstider som nycklar bakom den ökade omsättningen.
Produktportföljen utökas konstant och planen är att lansera flera nya produkter under 2025. Det är kolumnerna som står för majoriteten av omsättningen, men företaget tillhandahåller också andra produkter inom området.
– Jag erbjuder mest HILIC-produkter i världen kopplade till kemi- och hårdvara. Jag har kolumner i olika storlek och av olika material och om kunderna efterfrågar en ny modell så producerar jag en sådan, förklarar han.
Ambition att expandera lokal- och personalmässigt
Wen Jiang har drivit HILICON själv på Tvistevägen 48 i Umeå sedan 2014. Nu, med planer på att öppna ett nytt kontor som sammanlagt omfattar 150 kvadratmeter laboratorie- och kontorsutrymme, funderar han på nästa expansionssteg, både vad gäller lokaler och personal.
– Passion och engagemang för innovation är grunden i vår verksamhet. Tillsammans vill vi fortsätta att bidra, i liten skala, till att göra Umeå och Sverige till en av världens mest innovativa platser inom life science och bioteknik, avslutar Wen Jiang.
FAKTA – SÅ ANVÄNDS HILICONS PRODUKTER
HILICONS produkter spelar en avgörande roll inom flera forskningsområden och tillämpningar:
Omics-forskning: Inom metabolomik, proteomik, lipidomik och glykomik används HILICON’S kolumner för att analysera små, polära molekyler. Detta är avgörande för att förstå biologiska processer, identifiera sjukdomsmarkörer och utveckla nya behandlingsmetoder.
Klinisk diagnostik och precisionsmedicin: Möjliggör noggrann analys av biomarkörer, vilket hjälper till att diagnostisera sjukdomar och skräddarsy behandlingar för enskilda patienter.
Livsmedelsanalys: Säkerställer att mat och dryck inte innehåller skadliga ämnen och håller hög kvalitet.
Miljöövervakning: Forskarna kan analysera vatten och jord för att upptäcka och mäta föroreningar.
Framtida läkemedel: En av de pågående tillämpningarna fokuserar på oligonukleotidbaserade läkemedel, en lovande klass av bioläkemedel för behandling av neurodegenerativa sjukdomar, luftvägssjukdomar och många typer av cancer.
Umeå Biotech Incubator (UBI) is one of Sweden’s state-of-the-art business incubators within the life sciences. We help researchers to use their data to the benefit of patients and citizens, improving their health. We support and train entrepreneurs in the fields of pharmaceuticals, diagnostics and medical engineering, and act as a bridge between academia, medicine and the business community.