Behandling med MAVENCLAD vid MS gav långvarig minskning av neurofilament light, en biomarkör av neuroaxonal skada.
Hem NYHETERFORSKNING Behandling med MAVENCLAD vid MS gav långvarig minskning av neurofilament light, en biomarkör av neuroaxonal skada.

Behandling med MAVENCLAD vid MS gav långvarig minskning av neurofilament light, en biomarkör av neuroaxonal skada.

Publicerat av: Redaktionen

Nya data visar långvarig minskning av biomarkören neurofilament light (NfL) i blodet över två års behandling med MAVENCLAD hos patienter med skovvis multipel skleros (RMS).

Real World Evidence (RWE) studier i Storbritannien och Latinamerika, som pågått upp till fyra år, visar att MAVENCLAD behandling numera är vanlig hos tidigare obehandlade patienter med RMS.

Behandling med MAVENCLAD vid MS gav långvarig minskning av neurofilament light, en biomarkör av neuroaxonal skada.De nya analyserna avseende MAVENCLAD från studien MAGNIFY-MS, som bl.a. genomförts i Sverige presenterades på ECTRIMS. Resultaten visade att patienter med skovvis MS som behandlats med MAVENCLAD fick en långvarig minskning av biomarkören NfL, mätt i serum (sNfL), vilket pekar på minskad neuroaxonal skada över två års tid. Ytterligare data från två RWE studier visade en ökad användning av MAVENCLAD hos tidigare obehandlade MS-patienter och att dessa patienter under 4 års uppföljning endast i ett fåtal fall bytte till andra sjukdomsmodifierande behandlingar.

Analyser från MAGNIFY-MS-studien visade att MAVENCLAD minskade det normaliserade medelvärdet (z-score) av sNfL jämfört med startvärdet. Dessa fynd talar för att MAVENCLAD effektivt minskade den neuroaxonal skadan och detta gällde fr.a. patienter där MAVENCLAD även minskade aktiviteten på magnetresonanstomografi (MRT).

-Vårt långvariga engagemang inom MS fokuseras på att ta fram nya data som belyser effektiviteten och säkerheten av MAVENCLAD, sa Alexander Kulla, verkställande direktör och chef för den medicinska enheten för neurologi och immunologi. Vi vet att nivåerna av NfL i serum i ökande grad används som en viktig biomarkör vid MS, eftersom det är ett tecken på sjukdomsaktivitet som kan leda till progression och bestående funktionsnedsättning.

Två Real World Evidence studier som också presenterades vid ECTRIMS visar att stor andel av patienterna påbörjar behandlingen med MAVENCLAD i sjukdomens tidiga faser, vilket visat sig förbättrar prognosen vid RMS. Under den femåriga uppföljningen av studien CLARENCE, som genomfördes i Storbritannien, konstaterades att 36,1 % av de 2 685 utvärderade MAVENCLAD behandlade patienter inte hade fått någon tidigare sjukdomsmodifierande behandling. I en separat studie från Latinamerika analyserades uppgifter från 1 421 patienter som fick minst en behandlingskur med MAVENCLAD. Över tid observerades en ökning av tidigare obehandlade patienter bland dem som startats på MAVENCLAD, vilket tyder på att tidig behandlingsstart även har kommit att bli allt vanligare vid insättning av MAVENCLAD. I båda studierna var det få patienter som bytte från MAVENCLAD till andra behandlingar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>