Digitalt verktyg ökar barns delaktighet i den egna vården
Hem HÄLSA Digitalt verktyg ”Det här är jag” ökar barns delaktighet i den egna vården

Digitalt verktyg ”Det här är jag” ökar barns delaktighet i den egna vården

Publicerat av: Redaktionen

Genom att digitalisera ett av sina verktyg vill Habiliteringen i Region Skåne ge barn större möjligheter att engagera sig och vara delaktiga i den egna vården.

Verktyget ”Det här är jag” hjälper unga att bättre kommunicera vad som är viktigt för dem.

”Det här är jag” utvecklades ursprungligen inom Habiliteringen för att ta reda på vad barn och ungdomar känner är viktigt för dem och vill prata om vid mötet med sin behandlare.

Den nya digitala versionen gör verktyget mer tillgängligt för ungdomarna och ger dem möjlighet att använda det på egen hand, utan att behöva känna påverkan från behandlare eller föräldrar.

Arbetet med att digitalisera verktyget var i våras ett av tre projekt som nominerades till Region Skåne egna Diabasen-pris, för väl genomförda förbättringsarbeten inom den offentligt drivna sjukvården.

Digital version ger fördelar

Den ursprungliga versionen av ”Det här är jag” har formen av ett brädspel med en spelplan i form av en stor blomma. I blommans centrum placerar barnet en smileybricka som symboliserar barnets sinnesstämning för stunden. Blommans blad representerar viktiga aspekter i barnets liv och där placerar barnet ut markörer som visar vad barnet önskar prata om under sitt besök på Habiliteringen.

– ”Det här är jag” är idag ett beprövat, flexibelt och utvärderat samtalsmaterial som syftar till att på ett lättillgängligt och lekfullt sätt kunna identifiera barnets behov med hög delaktighet, säger Heike von Lochow, audionom och utvecklingsledare vid Hörsel och dövmottagning barn och unga, samt initiativtagare till utvecklingsprojektet.

Men eftersom verktyget enbart kan användas vid själva besöket såg man något nytt behövdes för att bättre möta barns behov. I det fysiska mötet kan barn känna sig otrygga, inte vilja eller orka delta eller vara rädda för att sprida oro hos sina föräldrar.

Digitalt verktyg ökar barns delaktighet i den egna vården

– Därför ville vi ge barnen möjlighet att använda verktyget på egen hand. Ett digitalt verktyg som barnet själv kan använda var därför en ganska självklar lösning. Med det digitala verktyget går vi från familjecentrering till personcentrering, vilket underlättar och effektiviserar barnets habilitering och rehabilitering. Detta ökar barnets delaktighet i sin egna vård, något som ju är ett krav i barnkonventionen, förklarar Heike von Lochow.

Kontinuerlig utvärdering

Inom Habiliteringen har man nu även inlett ett nytt forsknings- och utvecklingsprojekt som kommer att kvalitetssäkra den digitala versionen av ”Det här jag”. På så sätt får verksamheten löpande in utvärderingar om hur verktyget har fungerat för både behandlare och patienter, som ligget till grund för förbättringar av den digitala versionen av ”Det här är jag”.

Det digitala verktyget ”Det här är jag” lanserades i februari. Än så länge har 49 patienter fått verktyget skickat till sig. Verktyget används både inom Habilitering barn och unga samt inom Syn, hörsel och döv.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>