Sjöbergstiftelse-miljoner till prostatacancerprojekt
Hem NYHETERCANCERVÅRD Sjöbergstiftelse-miljoner till prostatacancerprojekt

Sjöbergstiftelse-miljoner till prostatacancerprojekt

Publicerat av: Redaktionen

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen.

Projektet leds från Umeå universitet och Göteborgs universitet och har medverkan från flera lärosäten och universitetssjukhus i Sverige.

Nästan hälften av alla män som avlider i prostatacancer i Sverige diagnosticerades med aggressiv cancer, men som ännu inte spridit sig. Därmed borde det ha funnits möjligheter att hejda förloppet, men dagens behandlingar är dock ofta otillräckliga för denna högriskgrupp.

– Med projektet hoppas vi kunna förbättra överlevnaden genom att bli bättre på att hitta den behandling som fungerar bäst för varje enskild patient, säger Andreas Josefsson, urolog och docent vid Umeå universitet, initiativtagare och ansvarig för projektet.

Sjöbergstiftelse-miljoner till prostatacancerprojekt

Andreas Josefsson, urolog och docent vid Umeå universitet, initiativtagare och ansvarig för projektet och Karin Welén, docent vid Göteborgs Universitet, projektledare inom studien

I projektet Sprintr (Swedish Prostate cancer Initiative for Novel Treatment Regimens) kommer forskarna att identifiera nya biomarkörer som används och utvärderas för förmågan att fördela patienter på bästa sätt till olika behandlingsalternativ i en plattform för läkemedelsstudier. Även information om kostnaderna för analyser i relation till effekt av behandlingar ska samlas in för att se om det är ekonomiskt försvarbart att använda i vården.

Ett annat viktigt mål med Sprintr är att skapa en grundstruktur för datainsamling och patientuppföljning som, utöver den specifika frågeställningen inom Sprintr, blir tillgänglig för alla prostatacancerstudier i Sverige.

– Planen är att alla män i hela landet som har en misstänkt prostatacancer ska tillfrågas om att delta. Eftersom Sverige har en relativt liten befolkning kan det annars ta lång tid att få tillräckligt stora studier, säger Karin Welén, docent vid Göteborgs Universitet, projektledare inom studien.

Inom Sprintr kan sedan patienter specifikt matchas och bjudas in till olika studier, vilket underlättar rekrytering till kliniska studier och ökar möjligheten för patienter att delta, oberoende av var i Sverige de bor och behandlas.

Årligen får cirka 10 000 svenskar diagnosen prostatacancer. I många fall är cancern botbar, men cirka 2 500 svenska män per år dör av prostatacancer. Det gör prostatacancer till den cancerform som flest män dör av i Sverige.

Projektet leds från Umeå universitet och Göteborgs universitet. Andra medverkande är Karolinska Institutet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Örebro universitet, Linköpings universitet, Kungliga Tekniska Högskolan. Dessutom ingår respektive regioner och SciLifeLab. Anslaget om 21 miljoner kronor från Sjöbergsstiftelsen är på tre år, med möjlighet till förlängning i ytterligare sju år.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>