400 000 kronor till Danderyds sjukhus hjärtforskning
Hem NYHETERFORSKNING 400 000 svenska kronor till Danderyds sjukhus hjärtforskning

400 000 svenska kronor till Danderyds sjukhus hjärtforskning

Publicerat av: Redaktionen

Jonas Spaak, docent och hjärtläkare på Danderyds sjukhus, har tilldelats 400 000 kronor i anslag från Hjärt-Lungfonden för att forska kring en metod att utreda patienter med bröstsmärta.

En ny, enklare metod skulle öppna möjligheter att undvika onödiga undersökningar.

Bröstsmärtor är den vanligaste sökorsaken på akuten.

Sjukhusen i Sverige har minst 200 000 besök av patienter med bröstsmärtor varje år. Jonas Spaak, överläkare i kardiologi vid hjärtkliniken, Danderyds sjukhus, undersöker i sitt forskningsprojekt om det finns en enklare metod kring riskbedömning av patienterna.
– Det är många patienter som söker för akut bröstsmärta, dock är det en liten andel av dem som har en akut hjärtinfarkt – ungefär nio av tio patienter har andra orsaker till bröstsmärtan. Det är relativt lätt att hitta de som har hjärtinfarkt, men svårare att bedöma de andra. Dessa kan ha kronisk kranskärlssjukdom eller andra orsaker som ibland är allvarliga, som lungemboli eller aortadissektion, men oftast relativt ofarliga som magbesvär eller muskelsmärtor. Det är en utmaning att utreda rätt patienter vidare när det finns många som har symptom. Därför behövs bättre metoder för riskbedömning, säger Jonas Spaak, överläkare i hjärtmedicin på Danderyds sjukhus.

Blodvolym mäts med ljussignaler

I den första delstudien i forskningsprojektet mäts kärlstelhet med en ny och enklare metod, i den andra delstudien undersöks om den nya metoden kan användas för att utesluta kranskärlssjukdom. Detta görs genom att mäta kärlstelhet på 200 patienter som genomgått en skiktröntgen av hjärtats kranskärl.

– Man kan idag mäta blodkärlens åldrande (kärlstelhet) direkt, men eftersom de metoder som finns är komplicerade och tidskrävande används de främst inom forskning. Forskningsprojektet ska nu undersöka om man kan använda en enklare metod. Detta med hjälp av ljussensorer, samma som finns i bärbar elektronik som till exempel aktivitetsarmband. Man mäter ljussignaler som motsvarar blodvolym i vävnaden, och kan från formen på signalen uppskatta kärlstelhet. Nästa steg är att testa metoden i ett kliniskt sammanhang, säger Jonas Spaak.

400 000 kronor till Danderyds sjukhus hjärtforskning

Jonas Spaak, överläkare i hjärtmedicin på Danderyds sjukhus.

Forskningsanslaget möjliggör att Jonas Spaak och doktorand Henrik Hellqvist, också hjärtläkare, på sikt kan genomföra en klinisk studie på Danderyds sjukhus.
– En bättre riskbedömning skulle kunna leda till säkrare och effektivare vård genom besparade resurser, att patienten slipper gå igenom onödiga undersökningar och att patienterna som behöver vidare utredning kan få tid snabbare, säger Jonas Spaak.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>