Bevisad effekt för nytt digitalt program mot barnobesitas – 47 procent uppnådde målen
Hem NYHETERFORSKNING Bevisad effekt för nytt digitalt program mot barnobesitas – 47 procent uppnådde målen

Bevisad effekt för nytt digitalt program mot barnobesitas – 47 procent uppnådde målen

Publicerat av: Redaktionen

Ny studie visar att nästan hälften av barnen som genomgick For Life Academys forskningsbaserade digitala program för behandling av barnobesitas (fetma) nådde sina behandlingsmål.

Behandlingsprogrammet är lanserat, och experterna i teamet söker nu samarbeten med vårdgivare och andra aktörer, offentliga som privata.

Över hälften av Sveriges befolkning har övervikt eller obesitas (fetma), och särskilt barn och ungdomar drabbas hårt.

Många barn och familjer behöver hjälp – men får ingen. Vårdköerna är långa och det saknas ofta möjlighet till behandling.

Bolaget For Life Academy, skapat av forskare och specialister på området, har utvecklat ett unikt digitalt behandlingsprogram som föräldrar och barn genomgår tillsammans med stöd av legitimerad sjukvårdspersonal. Målet är att uppnå långsiktiga beteendeförändringar hos barnen, och på kuppen avlasta vården.

– Vi fokuserar inte enbart på viktnedgång utan vårt angreppssätt är holistiskt med bevisad effekt, säger Mahnoush Etminan Malek, VD och PhD, vårdutvecklingsledare, dietist med specialistkompetens inom barnobesitas.

For Life Academys program har skapats baserat på tre vetenskapliga studier. Den senaste studien, publicerad i Acta Paediatrica tidigare i höst, är en del av barnläkaren och medgrundaren Annelie Thoréns avhandling. Studien har gjorts i samarbete med Region Västernorrland, Region Västerbotten, Mealsizer och Garmin.

studien har forskare jämfört behandlingsresultat för en grupp som fått behandling med For Life Academys digitala program och gruppträffar, med en kontrollgrupp som fått sedvanlig behandling vid samma kliniker. I gruppen som gick programmet hade hela 47% uppnått behandlingsmålen, jämfört med ingen i kontrollgruppen. Efter sex månader hade barnen som gått programmet signifikant minskat graden av obesitas. I kontrollgruppen hade den ökat.

– Resultaten är glädjande och visar att digital behandling är ett lovande alternativ. Vår förhoppning är att fler barn kan få den hjälp de behöver oavsett var man bor i landet, säger Annelie Thorén.

Bevisad effekt för nytt digitalt program mot barnobesitas – 47 procent uppnådde målen

– Vi fokuserar inte enbart på viktnedgång utan vårt angreppssätt är holistiskt med bevisad effekt, säger Mahnoush Etminan Malek, VD, PhD, dietist specialisering inom barnobesitas om For Life Academys digitala behandlingsprogram.

Programmet ingår idag i en gemensam implementeringsstudie hos Region Norrbotten, Region Västerbotten och Region Västernorrland. Syftet med studien är att studera effekten av ett gemensamt program där digital behandling är en del av vårdutbudet.

For Life Academy söker nu fler samarbetspartners, både offentliga och privata. Är du nyfiken på att veta mer om For Life Academy, programmet och hur ett samarbete kan se ut så hör av dig.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>