Bencementföretaget Inossia, ett forskningsbolag från Uppsala Universitet, har tilldelats 7,3 miljoner euro i finansiering från European Innovation Council (EIC) Accelerator Program, uppdelat i 2,3 miljoner euro i bidrag och 5,0 miljoner euro i kapitaltillskott.
Mindre än 7 % av alla EIC-ansökningar beviljades. Inossia har uppfunnit en mjukgörare, Inossia Cement Softener, för bencement anpassat för benskörhetsfrakturer i ryggraden och degenererade diskar.
Inossia vill nu skapa en helt ny produktkategori för mjukt bencement. Dessa pengar möjliggör internationell klinisk validering av två bencement och att få de regulatoriska godkännanden som krävs för att kunna etablera sig på Europa- och USA-marknaden. I Europa lider 27,5 miljoner människor av benskörhet (osteoporos) och degenererade diskar drabbar mer än hälften av befolkningen över 50 år.
Möjlighet att behandla äldres ryggproblem för aktivt åldrande
Det finns en enorm global utmaning med en allt mer åldrande befolkning.
Inossia riktar sig mot två åldersrelaterade sjukdomar: – osteoporos som drabbar en tredjedel av befolkningen över 50 och – degenerativ disksjukdom som drabbar mer än hälften av befolkningen över 50.
Kotfrakturer i ryggraden är en av de vanligaste frakturerna hos patienter med osteoporos. De kan behandlas med bencement som injiceras i ryggkotan. Patienten får direkt smärtlindring och kan återgå till sitt liv men i upp till 40% av fallen uppkommer nya onödiga och smärtsamma frakturer pga att bencementet inte är anpassat till det sköra benet hos bensköra. Det är som att injicera en sten i en rad med äggskal, och då går nästa ägg sönder. De nya frakturerna leder till höga sjukvårdskostnader och en otillfredsställande behandling.
Det finns ett akut behov av en lösning att effektivt behandla ryggradsfrakturer som möjliggör aktivt åldrande utan smärta i vår åldrande befolkning.
Degenererade diskar kan också behandlas genom att injicera mjukt och elastisk bencement. Det är en ny marknad, med ett tydligt behov men inget godkänt material på marknaden ännu, vilket Inossia nu vill ändra på.
– Vår lösning har potential att minska antalet nya och onödiga smärtsamma frakturer med 75 %. Detta kommer att förbättra livskvaliteten för patienterna och spara kostnader för vården, säger Malin Nilsson, VD på Inossia.