Nostalgi och minnen efter tio år med sociala medier
Hem NYHETERFORSKNING Nostalgi och minnen efter tio år med sociala medier

Nostalgi och minnen efter tio år med sociala medier

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att möjligheterna förändrats och teknologin utvecklats, är minnen och nostalgi idag en stor del av vårt användande av sociala medier.

Det visar en studie från Göteborgs universitet och Högskolan Väst.

Forskare vid Göteborgs universitet och Högskolan Väst har under tio år följt en grupp med elva aktiva sociala medieanvändare och låtit dem beskriva och resonera kring hur de använder plattformarna för att dokumentera och dela med sig av sina liv.

Studien ger en inblick i vilken roll teknologin har för att skapa upplevelser och återuppleva betydelsefulla ögonblick.

– Den här typen av studier hjälper oss när vi i framtiden vill se tillbaka på och förstå kulturen som den var på 2010 och 2020-talet när sociala medier var en central del i den, säger Beata Jungselius, lektor i informatik vid Högskolan Väst och en av forskarna som bedrivit studien.

Nostalgiserande i fokus

Användarna av sociala medier ägnar sig åt något forskarna definierar som ”social media nostalgizing”, som kan översättas till nostalgiserande med hjälp av sociala medier. Det innebär att de aktivt söker upp innehåll som framkallar känslor av nostalgi.

Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign vid Göteborgs universitet, berättar att deltagarna i studien har beskrivit det som att de ”unnar sig” en nostalgitripp då och då.

– Att gå tillbaka och minnas det som har hänt tidigare blir med tiden en större del än att lägga upp nytt innehåll, säger hon och förklarar att det i de senare intervjuerna framgår att plattformarna ofta har en dagboksliknande funktion, som tillåter att minnen återupplevs.

Fler funktioner som hjälper oss

På de sociala medieplattformarna dyker det upp alltmer avancerade funktioner som hjälper användare att interagera med äldre innehåll. Personliga, ljudsatta fotoalbum som genereras åt oss, eller påminnelser om bilder som vi publicerade samma datum för ett, tre eller tio år sen möjliggör nostalgiska upplevelser som vi i många fall upplever som positiva. I studien beskrivs hur den här typen av funktioner kan leda till att vi återupptar kontakter som vi tappat genom att vi ”taggar” en vän i ett gemensamt minne. Alexandra Weilenmann och Beata Jungselius tror att detta kan vara ett medvetet grepp från de sociala medieplattformarna för att uppmuntra användarna till att hålla sig aktiva eftersom publiceringen av nytt innehåll har minskat.

Samma användare studeerats i 10 år

Forskarna har uppmärksammat att det inte bara är innehållet i sig som frammanar känslor av nostalgi, utan att också minnena av hur man brukade använda sociala medier spelar en stor roll. Som exempel tänker en av de intervjuade tillbaka på hur givande den intensiva kommunikationen i forumen var och hur den ofta ledde till möten och interaktion i verkliga livet.

Nostalgi och minnen efter tio år med sociala medier

– Det är först nu som vi levt med sociala medier under tillräckligt lång tid för att kunna göra och dra slutsatser av en sådan här studie. Genom vår metod där vi studerat samma användare över tio år har vi kunnat följa hur deras användning och förhållningssätt till plattformarna har förändrats i takt med att dessa utvecklats, säger Beata Jungselius.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>