Burlövs arbete med SveDem-registrering har uppmärksammats av SveDems styrelse för sitt innovativa och systematiska tillvägagångssätt.
Arbetssättet ses som ett föredöme och lyfts fram nationellt som ett exempel på hur kvalitet kan säkras i praktiken inom demensvården.
Anna Persson jobbar som enhetschef på särskilda boendet Harakärrsgården i Åkarp och tillsammans med undersköterska Yjvesa Dautaj var de nyligen i Stockholm för att deras arbete med kvalitetssystemet och SveDem-registrering i Burlöv uppmärksammats av SveDems styrelse.
Framgångsrik insamling av data genom nytt arbetssätt
Anledningen till att just deras arbete uppmärksammades var att de hade lyckats implementera en systematisk metod för att samla in information till SveDem-registret. Yjvesa fick i uppdrag av sin chef att boka in sina kollegor för att gå igenom deras dokumentation. I det arbetet lyfte Yjvesa vinsten med att samköra informationen med den som ska föras in i SveDem vilket Anna såklart stöttade.
SveDem imponerade av Burlöv
SveDems styrelse blev imponerade av det systematiska arbetssättet och hur Burlöv lyckats samla in detaljerad och relevant information till registret. Det faktum att informationen inte bara var en pappersprodukt, utan grundade sig i det faktiska arbetet som utfördes i verksamheten, bidrog också till att SveDem valde att lyfta Burlövs arbete som ett gott exempel nationellt.
Så arbetar Burlöv med att förbättra vården för personer med kognitiv svikt
I Burlövs kommun implementeras flera konkreta åtgärder för att förbättra vården för personer med kognitiv svikt. Åtgärderna fokuserar på att höja livskvaliteten för dessa individer genom att skapa en mer personcentrerad vårdmiljö.
Några av de viktigaste åtgärderna:
- Systematisk social dokumentation: Genom att arbeta systematiskt med social dokumentation och genomförandeplaner samlas detaljerad information in om brukaren, vilket ger en grund för individanpassad vård.
- SveDem-registrering: Burlöv använder det nationella kvalitetsregistret SveDem för att registrera brukare, följa deras vårdtid och identifiera åtgärder som kan höja deras livskvalitet.
- Teambaserat arbete: Vårdpersonalen i Burlöv arbetar teambaserat och har regelbundna teamträffar för att diskutera brukare och skapa individuella åtgärdsplaner, kommunikationsplaner och bemötandeplaner.
- Personcentrerat bemötande: Personalen strävar efter att bemöta brukare med kognitiv svikt på ett personcentrerat sätt, vilket innebär att de anpassar sitt bemötande till individuella behov och preferenser.
- Levnadsberättelser: För att vården ska vara personcentrerad samlar personalen in information om brukarens livshistoria, vilket ger en djupare förståelse för individens behov och önskemål.
- Fysisk aktivitet: Fysisk aktivitet används som en metod för att lindra ångest och förbättra välbefinnandet hos personer med kognitiv svikt.
- Läkemedelsöversyn: Vårdpersonalen arbetar tillsammans med hälso- och sjukvården för att säkerställa att brukare får rätt medicinering och att läkemedelsbehandlingen är optimal.
Genom att kombinera dessa åtgärder skapar Burlöv kommun en vårdmiljö som är anpassad till de specifika behoven hos personer med kognitiv svikt. Resultaten av detta arbete har uppmärksammats nationellt av SveDem som ett gott exempel på hur man kan förbättra vården för denna grupp.
Det här är SveDem
SveDem är ett nationellt kvalitetsregister för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar. Genom att samla in data och följa patienter genom vårdkedjan hoppas man kunna förbättra kvaliteten på demensvården. Specialistkliniker, primärvård och särskilda boende kan ansluta sig till SveDem. Ett webbaserat formulär används där olika uppgifter registreras om bland annat genomförda undersökningar, diagnos och läkemedelsbehandling. Särskilda boenden registrerar data om bland annat användning av tvångs- och skyddsåtgärder.
På så sätt kan nationella och regionala jämförelser göras över tiden. Dessutom kan varje deltagande klinik och vårdcentral jämföra sina resultat med övriga anslutna enheter i landet. Resultaten kan därmed ligga till grund för lokal verksamhetsutveckling.