Luftvägsantikroppar ger ett varaktigt skydd mot SARS-CoV-2
Hem HÄLSA Ett varaktigt skydd mot SARS-CoV-2 ges av luftvägsantikroppar

Ett varaktigt skydd mot SARS-CoV-2 ges av luftvägsantikroppar

Publicerat av: Redaktionen

Höga nivåer av antikroppar mot SARS-CoV-2 i nässlemhinna ger skydd mot covid-19 i minst åtta månader.

SARS-CoV-2-infektion med omikronvarianten ger slemhinneantikroppar med god hållbarhet, vilket sannolikt bidrar till ett starkt skydd mot upprepad omikroninfektion.

Resultaten, som publiceras i The Lancet Infectious Diseases, väcker ytterligare förhoppningar om att det kan finnas förutsättningar att få god effekt av ett framtida nasalt vaccin.

COMMUNITY-studien inleddes våren 2020 med regelbunden provinsamling från 2 149 medarbetare vid Danderyds sjukhus. I början av 2022 genomfördes en studie där 338 medarbetare som fått tre doser vaccin regelbundet screenades för SARS-CoV-2-infektion. Efter tre doser vaccin, när screeningen inleddes, hade majoriteten höga nivåer av antikroppar i blodet men endast drygt hälften (62%) hade mätbara antikroppar i luftvägarna. De med högst antikroppsnivåer i luftvägarna hade en halverad risk att bli smittade av omikron. Forskargruppen har nu följt samma individer under året, och ser att skyddet håller i sig i minst åtta månader.

Bland de studiedeltagare som fick omikroninfektion under förra vinterns screeningstudie fick majoriteten en fyrtiofaldig ökning av antikroppar i luftvägarna, även efter mild infektion. De nya resultaten visar att dessa antikroppar generellt har en god hållbarhet, då de flesta av studiedeltagarna sju månader senare fortfarande uppvisar antikroppsnivåer över den nivå som initialt innebar skydd mot infektion. Dessutom visas att de som infekterats med de tidiga omikronvarianterna i början av 2022 löpte en nära 90% lägre risk att senare infekteras med omikronvarianten BA.5.

– Antikroppar i blodet skyddar mot svår sjukdom, men ska vi skydda oss mot infektion, smittspridning och utvecklingen av nya virusvarianter behöver vi få upp immunsvaret till luftvägarna, där vi möter viruset, säger Charlotte Thålin, bitr. överläkare, docent, och ansvarig forskare för COMMUNITY-studien. Det får vi inte av nuvarande vaccin, som ges via en muskel. Kanske kan man med framtida nasala vaccin generera ett immunsvar i luftvägarna, likt det vi ser efter infektion, och på så sätt bromsa pandemin.

Luftvägsantikroppar ger ett varaktigt skydd mot SARS-CoV-2

Charlotte Thålin, bitr. överläkare, docent, och ansvarig forskare för COMMUNITY-studien.

– Resultaten visar att det går att väcka skyddande och varaktiga nivåer av antikroppar i nässlemhinnan, och att antalet exponeringar för viruset påverkar hur starkt svaret är. Det är i sig inte förvånande, men viktigt att kartlägga till exempel inför framtagandet av nasala vaccin, säger Ulrika Marking, biträdande överläkare och doktorand i studien.

Forskargruppen har även undersökt hur nivåerna av antikroppar i nässlemhinna påverkas av upprepade SARS-CoV-2-infektioner och det framkommer i studien att de som haft covid-19 tidigare fick ett starkare antikroppssvar efter en genombrottsinfektion med omikron.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>