Nytt SmiLe-bolag utvecklar första effektiva behandlingen mot hypotyreos
Hem MEDICINTEKNIK Nytt SmiLe-bolag utvecklar nu första effektiva behandlingen mot hypotyreos

Nytt SmiLe-bolag utvecklar nu första effektiva behandlingen mot hypotyreos

Publicerat av: Redaktionen

Prolevi Bios unika teknologi ska hjälpa de 10-20 procent som inte får någon effekt av dagens medicin mot underaktiv sköldkörtel.

Bolaget utvecklar en tablett som frisätter sköldkörtelhormon över dygnet på ett sätt som efterliknar funktionen hos friska personer.

Behandlingen ska även individanpassas med hjälp av Prolevi Bios matematiska modeller.

Globalt är det 750 miljoner människor, främst kvinnor, som lider av hypotyreos, det vill säga en underaktiv sköldkörtel. Men så många som 600 miljoner patienter som får dagens tillgängliga läkemedel är missnöjda med behandlingen och 150 miljoner patienter svarar inte alls på medicineringen. Dagens behandlingar kan inte efterlikna en frisk sköldkörtels funktion.

Prolevi Bio:s utvecklar en plattformsteknik som frisätter hormonet enligt kroppens dygnsrytm. Läkemedlet ska även fungera som ett precisionsläkemedel – varje patient får en individuellt anpassad behandling för optimal effekt – genom att företagets matematiska modeller tar hänsyn till patientens fysiologiska och fysiska parametrar. Tekniken kan även användas för andra applikationer.

Bolaget har öppnat en såddfinansieringsrunda och vill resa ytterligare 5-6 miljoner euro (Series A Tr.1), vilket ska finansiera en fas 1-studie som validerar företagets innovation och ger underlag till snabb marknadsgodkännande, så kallat fast-track, i utvalda EU-länder.

– Framöver kommer vi att utveckla allt mer sofistikerade matematiska modeller för att få ännu bättre behandling på individnivå och ytterligare stärka vår IP-portfölj. Vi är väldigt glada över att vi nu får stöd och hjälp av erfarna SmiLe-coacher i frågor som rör kapitalanskaffning och kritiska operativa beslut, säger Sahil Gupta, vd för Prolevi Bio.

Nytt SmiLe-bolag utvecklar första effektiva behandlingen mot hypotyreos

Sahil Gupta, vd för Prolevi Bio

– Det ska bli spännande att få stötta Prolevi Bios kommersialisering av ett läkemedel inom ett område med så stora behov. Förutom att få vårt breda affärsutvecklingsstöd så kommer våra nya portföljbolag in i ett sammanhang – av våra tidigare och nuvarande portföljbolag. Där finns en enorm samlad erfarenhet och ett nätverk som bidrar till att accelerera bolagens utveckling, säger Lina Olsen Boreson, operativ chef för SmiLe Incubator.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>