Europeiska kommissionen har godkänt Pfizers Hympavzi (marstacimab) för användning hos vuxna och barn från 12 år, med svår hemofili A eller B, utan inhibitorer.*
I EU är Hympavzi den första subkutana behandlingen som godkänts för personer med svår hemofili B och den första som administreras via en förfylld injektionspenna för personer med svår hemofili A eller B.
– Det här godkännandet är ett betydande framsteg för patienten eftersom det verkar blödningsförebyggande och administreras via en förfylld injektionspenna veckovis, säger Aina Törnblom, medicinsk rådgivare på Pfizer.
Godkännandet av Hympavzi är baserat på resultaten från fas 3-studien BASIS. Läkemedlet fick även regulatoriskt godkännande i USA i oktober 2024.
Läs mer om EU-godkännandet på engelska här.
Om hemofili
- Blödarsjuka är en grupp medfödda sjukdomar som kännetecknas av brist på eller total avsaknad av en koagulationsfaktor, ett protein som får blodet att levra sig.
- Hemofili A är fem gånger vanligare än hemofili B. Sjukdomen förekommer främst hos män.
- För personer som lever med hemofili finns en ökad risk för spontan blödning, liksom för blödning efter skador eller operationer. Det är en livslång sjukdom som kräver ständig övervakning och behandling.
Källa: Socialstyrelsen
* Hympavzi är avsett för rutinmässig profylaktisk behandling hos patienter från 12 års ålder som väger minst 35 kg med:
• svår hemofili A (medfödd faktor VIII-brist, FVIII < 1 %) utan inhibitorer mot faktor VIII eller
• svår hemofili B (medfödd faktor IX-brist, FIX < 1 %) utan inhibitorer mot faktor IX.
Som ett av världens ledande läkemedels-, egenvårds- och vaccinföretag vill vi på Pfizer bidra till att skapa fler år till livet och mer liv till åren. Vår vision i Sverige är att i samverkan upptäcka nya vägar för en världsledande svensk hälso- och sjukvård. Fokus för vår globala forskning och utveckling ligger inom områden där det finns ett stort behov av behandlingsalternativ t ex inom cancer, immunologi och inflammation, kardiovaskulära och metaboliska sjukdomar, smärta, sällsynta sjukdomar och vacciner. www.pfizer.se och www.pfizer.com