Den 25 januari tar Umeå Biotech Incubator plats på Västerbotten på Grand Hôtel i Stockholm.
Målet?
– Vi vill bidra till att Västerbotten att växer som life science-region genom att sammanföra industrin och lokala, regionala och nationella beslutsfattare, säger Jennie Ekbeck, vd för Umeå Biotech Incubator.
År 2030 kommer Västerbotten ha en life science-industri som har tredubblat sin omsättning och dubblat antalet anställda – och Umeå är på rätt väg för att nå dessa högt uppsatta mål. Antalet arbetstillfällen, hos bolag med huvudkontor i Umeå, har ökat årligen med 17 procent under de senaste fem åren och omsättningen i samma bolag har ökat från 250 miljoner kronor 2017 till nästan 600 miljoner 2021.
– Life science-industrin är dessutom en av få branscher med fler kvinnor än män inom forskning och utveckling, vilket bidrar till att det kommer att skapas ännu fler attraktiva arbetstillfällen för högutbildade kvinnor inom den privata sektorn i Västerbotten, säger Jennie Ekbeck.
Men tillväxten kommer inte av sig själv utan kräver hårt arbete, samarbete och samsyn. Det är utgångspunkten när Umeå Biotech Incubator arrangerar ”Life science-industrin i Umeås potential och utmaningar” den 25 januari på Grand Hôtel i Stockholm.
– Det här blir en mötesplats mellan beslutsfattare, de offentliga aktörerna och industrin där vi tillsammans kan diskutera hur vi kan ta vara på den enorma potential vi har i Umeå. Vi har en bra organisk tillväxt från Umeå universitet, vilket i kombination med framtida internationella etableringar kommer rikta strålkastarljuset mot Umeå. Det känns stort att få vara en del av den här positiva utvecklingen, säger Jennie Ekbeck.
På programmet den 25:e finns föredrag och paneldiskussioner med såväl lokala som nationella aktörer. Bland annat kommer representanter från Vinnova och Business Sweden att ge sin bild av Umeås potential att bidra till Sveriges tillväxt.
– Vi vill nå beslutsfattare, tjänstepersoner och företag, alla som vill verka för att Umeå ska växa och bli starkare som life science-stad. Samarbete är nyckeln till att lyckas, ett plus ett blir alltid minst tre i vår värld, säger Jennie Ekbeck.
Hon fortsätter:
– På det här sättet får vi ihop det lokala och regionala perspektivet med det nationella, för det här är inte bara en lokal angelägenhet. Ibland kan det vara lättare att titta på sin hemmiljö när man står rent fysiskt utanför. Med inspel från nationella aktörer får vi också ett viktigt helikopterperspektiv på diskussionen.
Life science-industrin i Västerbotten består av läkemedelsutveckling, diagnostik och biotech tools till tillverkning och tjänsteföretag.