Nu är det bevisat – brister i datadelning gör att vården inte kan realisera digitaliseringens potential
Hem NYHETERIT-LÖSNING Nu är det bevisat – brister i datadelning gör nu att vården inte kan realisera digitaliseringens potential

Nu är det bevisat – brister i datadelning gör nu att vården inte kan realisera digitaliseringens potential

Publicerat av: Redaktionen

InterSystems, en ledande leverantör av tekniklösningar för datahantering, presenterar nu rapporten Informationsklyftan i vården.

Utmaningar och möjligheter för effektiv datadelning inom hälso- och sjukvården i Sverige.

Den bygger på en undersökning av hur läkare, sjuksköterskor, chefer och it-ansvariga inom svensk sjukvård ser på utmaningar och hinder som försvårar digitalisering, systemanvändning och användning av data.

En slående insikt i undersökningen är att endast en minoritet av de tillfrågade läkarna och sjuksköterskorna anser att informationssystemen som de använder ger någon praktisk nytta för vårdkvalitet och arbetsförhållanden. Det främsta verktyget för effektivisering och förbättring som vi har – IT och digitala tjänster – ger alltså inga förbättringar av den kanske viktigaste verksamheten i samhället, sjukvården.

I undersökningen finns det gott om ledtrådar till varför vårdpersonalen har en ljum inställning till IT och digitala tjänster. Bland annat anser 58 procent av läkarna och sjuksköterskorna att delning av patientdata mellan sjukvårdsenheter fungerar ganska eller mycket dåligt. Endast fem procent svarar att den fungerar utmärkt.

En annan utmaning är att 56 procent av läkarna och 40 procent av sjuksköterskorna har upplevt situationer i vilka problem med delning av patientdata riskerat att äventyra patientsäkerheten.

Nu är det bevisat – brister i datadelning gör att vården inte kan realisera digitaliseringens potential– Många inom sjukvården upplever generellt god tillgång till data, men de tycker inte att de data som är tillgängliga håller tillräckligt hög kvalitet. Undersökningen pekar också på att det finns en stor potential för verksamhetsutveckling som inte tillgodoses. Det finns många orsaker till de här problemen, men det största problemet är brister i delning och samordning av data, säger Otto Medin, Senior Sales Engineer, InterSystems.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>