Märta Nasvelldagen: Ätstörningar, dagens och morgondagens vård
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Märta Nasvelldagen 2023: Ätstörningar, dagens och morgondagens vård

Märta Nasvelldagen 2023: Ätstörningar, dagens och morgondagens vård

Publicerat av: Redaktionen

Välkomna till Märta Nasvelldagen 2023 – ett årligt återkommande evenemang om psykisk sjukdom, i år med temat ”Ätstörningar, dagens och morgondagens vård”.

Dagen sker i samarbete mellan Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

Föreläsningarna är öppna för allmänheten.

I samhället finns det fortfarande en stor brist på kunskap om hur hjärnan fungerar, både vid hälsa och vid psykisk sjukdom. Det finns även problem med stigmatisering och fördomar kring psykisk ohälsa. För att motverka detta arrangerar Uppsala universitet tillsammans med Akademiska sjukhuset årligen Märta Nasvelldagen. I år är temat ”Ätstörningar, dagens och morgondagens vård”.

En ätstörning kan innebära att du tänker för mycket på din kropp och vad du äter. För de flesta personer med ätstörning har sjukdomen utvecklats under tonåren och den uppstår genom en interaktion mellan ärftlig sårbarhet och miljöfaktorer. Majoriteten av dem som söker vård blir friska, men cirka 20 procent får mer långdragna och svårare symptom.

Det saknas tidiga epidemiologiska studier, men den forskningsdata som finns talar för att det har blivit allt vanligare med ätstörningar från 1960-talet och framåt.

– På Märta Nasvelldagen vill vi ge olika perspektiv på ätstörningar, perspektiv från de som drabbas, från de som vårdar och de som forskar om ätstörningar. Vi kommer att tala om svår ihållande ätstörning men även om friskfaktorer, förebyggande arbete, nuvarande behandling och om ätstörning under graviditet. Vi tror dagen kommer att bidra till ökad kunskap, minskad stigmatisering och hopp om nya effektivare behandlingar, och om att kunna bli frisk från ätstörningar, säger Mia Ramklint, professor i psykiatri och ansvarig för dagens program.

Märta Nasvelldagen: Ätstörningar, dagens och morgondagens vårdFri entré, ingen föranmälan, presentationerna ges på svenska

Datum: 14 april, kl. 12.45–16.45
Plats: Psykiatrins hus, Akademiska sjukhuset, ingång 10. Programmet genomförs i Gunnesalen och på entréplan finns även en utställning på temat.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>