Kontigo Care AB (publ) startar klinisk studie för mobiltelefonbaserad iris- och pupilldetektion i Nederländerna
Hem NYHETERFORSKNING Kontigo Care AB (publ) startar nu klinisk studie för mobiltelefonbaserad iris- och pupilldetektion i Nederländerna

Kontigo Care AB (publ) startar nu klinisk studie för mobiltelefonbaserad iris- och pupilldetektion i Nederländerna

Publicerat av: Redaktionen

Kontigo Care AB (publ) har tecknat avtal med Universitetssjukhuset i Leiden (LUMC) i Nederländerna om att genomföra en pilotstudie för mobiltelefonbaserad iris- och pupilldetektion för att mätning av drogonykterhet.

Studien är en milstolpe i utvecklingen av en ny applikation för drogmonitorering, som när den är färdigutvecklad ska bäddas in i den befintliga eHälsoplattformen Previct som sedan 2015 används inom vården av alkoholmissbruk.

Ansökan för klinisk prövning har godkänts av myndigheterna i Nederländerna.

Studien startar i februari 2023 och beräknas vara klar i juli 2023.

Nederländerna har, från ett europeiskt perspektiv, bäst förutsättningar för att genomföra studier med beroendeframkallande substanser. Universitetssjukhuset i Leiden är världsledande inom denna typ av forskning med ett stort antal slutförda och framgångsrika kliniska studier. Professor Albert Dahan’s grupp vid LUMC är världsledande inom den typ av forskning och kliniska studier som krävs för att testa och vidareutveckla Previct för mätning av drognykterhet.

”It is rare that we come across such an innovative medical device as Previct to be tested at our clinic.  And we look forward to being part of this ground-breaking clinical study,” säger Professor Albert Dahan vid Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) i Leiden.

”Samarbetet med universitetssjukhuset i Leiden bekräftar att vårt projekt för drogdetektion är långt fram i forskningsfronten, och har potential att lösa stora samhälleliga problem” säger Bolagets forskningschef Markku Hämäläinen.

Pilotstudien i Leiden kommer ske på en grupp frivilliga och täcka in fyra olika drogtyper. Det är sedan tidigare känt att olika droger ger olika utslag på pupill och öga. En uppföljande klinisk studie planeras genomföras under 2023. Marknadsintroduktion av en färdig CE-märkt produkt uppskattas kunna ske under 2024.

”Det finns en betydande efterfrågan i marknaden för en funktion att även mäta drognykterhet. 70% av våra befintliga kunder säger att det är viktigt att kunna monitorera drogmissbruk på samma sätt som de idag följer alkoholmissbruk” säger Bolagets VD Ulf Kindefält. ”det ökande missbruket av droger och mediciner, även i kombination med alkohol – så kallat blandberoende – gör behovet tydligare” fortsätter Ulf Kindefält.

Kontigo Care AB (publ) startar klinisk studie för mobiltelefonbaserad iris- och pupilldetektion i NederländernaInvesteringen i utvecklingsprojektet som utöver avgifter för själva studien och direkta kostnader, även omfattar regulatoriska tjänster och andra stödfunktioner beräknas till mellan 6,5 och 8,5 miljoner för perioden januari till juli 2023. Finansieringen sker med intäkter från befintlig verksamhet och från krediter hos bank och Almi.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>