Seminariesatsning ska locka fler inom vården att forska
Hem NYHETERFORSKNING Seminariesatsning ska nu locka fler inom vården att forska

Seminariesatsning ska nu locka fler inom vården att forska

Publicerat av: Redaktionen

Skånes universitetssjukhus och Medicinska fakulteten vid Lunds universitet hoppas få fler inom vården att ta steget vidare i forskarkarriären.

En ny seminarieserie har fått över 100 personer som har disputerat att satsa på att bli docenter – alltså att både jobba kliniskt och samtidigt bedriva egen forskning.

Seminarieserien kom till eftersom det finns en brist på docenter inom den kliniska forskningen.

Att ta steget från att vara disputerad till att bli docent kräver en del arbete och kan kännas övermäktigt

– Som doktorand forskar man med hjälp av en handledande docent, men som docent driver man egen forskning. Det är också en stor utmaning att både jobba kliniskt och forska – det är som att ha två karriärer samtidigt, säger Anna Sällfors Holmqvist, överläkare i barnonkologi på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet.

Vill inspirera

Tillsammans med Diana Karpman, överläkare i barnnefrologi på Skånes universitetssjukhus och professor i pediatrik vid Lunds universitet, är hon kursledare för den populära seminarieserien som lockat fyra gånger fler deltagare än förväntat.

– Vi vill inspirera, ge stöd och nätverk hos disputerade för att ta steget till att bli docenter, berättar Diana Karpman.

Tar nästa steg

En av dem som anmält sig till seminarieserien är barnläkare Louise Laurell som arbetar inom barnmedicin på Skånes universitetssjukhus:

– Mitt specialområde är socialpediatrik (barn som far illa). Jag vill gå vidare och forska mer, men i mitt fall har många patienter och andra regionala uppdrag kommit emellan. Seminarieserien ger mig både ett brett nätverk och praktiska kunskaper för att kunna ta nästa steg i min forskningskarriär, berättar hon.

Unik satsning

Satsningen på en unik seminarieserie har fått många att fundera på att driva egen forskning.

Seminariesatsning ska locka fler inom vården att forska

Fysioterapeut Sonja Andersson Marforio och barnläkare Louise Laurell har båda disputerat och satsar nu på att bli docenter så att de kan bedriva egen forskning.

En deltagare som känner sig inspirerad är fysioterapeut Sonja Andersson Marforio som arbetar inom barnmedicin på Skånes universitetssjukhus:

– Seminarieserien berättar tydligt vad som krävs och uppmuntrar oss att ta nästa steg. Jag har tidigare forskat om spädbarn med andningsproblem vid infektioner och disputerade i våras. Jag tycker att kliniknära forskning är spännande och kommer att fortsätta med det inom något område.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>