Lisa Juntti-Berggren belönas med Svenska SLS prestigefyllda Jubileumspris
Hem HÄLSA Lisa Juntti-Berggren belönas med Svenska SLS prestigefyllda Jubileumspris

Lisa Juntti-Berggren belönas med Svenska SLS prestigefyllda Jubileumspris

Publicerat av: Redaktionen

KI-forskaren Lisa Juntti-Berggren belönas med Svenska Läkaresällskapets (SLS) Jubileumspris 2023 för sina studier av Apolipoprotein CIII och diabetes mellitus.

Pristagaren belönas med 150 000 kr samt SLS sekelmedalj i silver.

Lisa Juntti-Berggren är professor i experimentell medicin vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet samt överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset och forskar om diabetes med särskild inriktning på apolipoprotein CIII.

Lisa Juntti-Berggren belönas med SLS prestigefyllda Jubileumspris

Årets Jubileumspristagare Lisa Juntti-Berggren

– Det fantastiskt roligt att få uppmärksamma och belöna Lisa Juntti-Berggrens forskning som har visat att en sänkning av apolipoprotein CIII kan förebygga både övervikt och typ 2 diabetes. Det ger hopp om nya behandlingsstrategier mot globala hälsoproblem som obesitas, leversteatos och diabetes, säger Ola Winqvist, ordförande i SLS delegation för medicinsk forskning.

– Jag blev väldigt glad när jag nåddes av nyheten att jag utsetts till årets Jubileumspristagare. Det sporrar mig i jakten på nya läkemedel för prevention och behandling av diabetes, säger Lisa Juntti-Berggren.

Priset delas ut under Svenska Läkaresällskapets Årshögtid den 24 oktober 2023.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>