Pris till Sverige för medicinprojekt i forsknings-EM
Hem NYHETERFORSKNING Sverige fick pris för medicinprojekt i forsknings-EM

Sverige fick pris för medicinprojekt i forsknings-EM

Publicerat av: Redaktionen

Sachi Premaratne, 18, från Göteborg vann ett stipendium från Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, i lördagens prisutdelning av forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists.

Sachi Premaratne är medlem i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlade med sitt arbete om förutsättningar för bättre läkemedel mot långvarig smärta.

12-17 september deltog en delegation ur Sveriges Unga Forskningslandslag i Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel, Belgien.

Sachi Premaratne tävlade med sitt forskningsprojekt ”Antikroppar riktade mot transient receptor potential vanilloid 1 som potentiella läkemedelskandidater för behandling av långvarig smärta”. I projektet har hon undersökt hur två olika antikroppar binder mot en smärtreceptor i kroppen och deras potential som nya läkemedelskandidater.

I prisutdelningen i lördags vann hon stipendiet som innebär en studieresa till Spanish National Center For Cardiovascular Research, CNIC, ett ledande internationellt forskningscenter i Madrid. Forskningen vid centret är inriktat på kardiovaskulär hälsa och sjukdom, och hur det kan leda till bättre patientvård.

–       EUCYS-veckan har varit en spännande upplevelse. Under veckan har jag lärt mig väldigt mycket nytt och fått chansen att lära känna många nya människor från olika delar av världen. Jag är väldigt glad över att jag har fått möjligheten att åka till CNIC. Jag ser fram emot att få se forskningen där och skapa nya kontakter, säger Sachi Premaratne.

–       Stort grattis till Sachi, och till hela landslaget! Framgångarna i EM visar att svenska ungdomar har en självklar plats inom forskning, och att man med målmedvetenhet, intresse och motivation kan ta sig hur långt som helst. Vi är mycket stolta över deras insats, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens mest excellenta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing och andra aktiviteter. Ungdomar från 36 länder deltar.

Pris till Sverige för medicinprojekt i forsknings-EM

Sachi Premaratne

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare.

Övriga tävlande i EM var Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby. Tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige utgör de Sveriges Unga Forskningslandslag 2023. De vann sina platser i landslaget i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>