De tunnaste kärlen i hjärtmuskeln visade sig ha skadats efter covid, men även som läkare var det svårt att få rätt vård
Hem COVID-19 Lisa Norén skriver: De tunnaste kärlen i hjärtmuskeln visade sig ha skadats efter covid, men även som läkare var det svårt att få rätt vård

Lisa Norén skriver: De tunnaste kärlen i hjärtmuskeln visade sig ha skadats efter covid, men även som läkare var det svårt att få rätt vård

Publicerat av: Redaktionen

Lisa Norén var en frisk läkare som älskade sitt liv, allt var möjligt.

På fritiden sprang hon maraton i morotskostym, och hon debuterade vid 45 års ålder som ishockeymålvakt.

Numera får hon kärlkramp av att tvätta håret.

De tunnaste kärlen i hjärtmuskeln visade sig ha skadats efter covid, men även som läkare var det svårt att få rätt vård. För andra verkar det omöjligt att bli undersökta och hjälpta.

Många har inte blivit trodda när de berättat hur de mår och har inte ens undersökts av någon postcovidkunnig specialist, trots att de nu varit sjuka i flera år. Det är orättvist.

Lisa vill bidra till ökad kunskap och samtal om postcovid, för att vården inte ska bli som ett lotteri.

De tunnaste kärlen i hjärtmuskeln visade sig ha skadats efter covid, men även som läkare var det svårt att få rätt vård

Lisa Norén

Med exempel från sin egen patientresa lär hon dig om vad vården och forskarna numera vet om postcovid. Kunskap är den bästa bördan vi kan bära på vägen.

Hon skriver också om hur sjukvården och myndigheterna har hanterat postcovid, och har förslag på hur man skulle kunna göra det bättre. Varför är det så bra att lyssna på patienterna? Vad händer om man inte gör det?

Än är det inte för sent att göra det bättre. Det här är berättelsen om postcovid från en läkare som själv drabbats.

Om författaren:

Specialistläkare i allmänmedicin. Har som läkare arbetat inom palliativ vård, även varit verksamhetschef och arbetat med utvecklingsfrågor internationellt.

Talesperson för patientföreningen Svenska Covidföreningen, och nätverket Läkare till läkare som samlar postcovidsjuka läkare. Talade på Sergels Torg vid Long Covid Awareness day i mars 2023.

Föreläst om postcovid vid SFAMs (svensk förening för allmänmedicin) årskonferens maj 2021, Svensk kognitiv förening nov 2021, British Journal of Medicines konferens International Forum on Quality and Safety in Healthcare juni 2022, föreläsningsföreningen i Mark okt 2022 samt Svenska Läkaresällskapets Berzeliussymposium jan 2023.

Medverkat i flertal mediesammanhang bland annat SVT Morgonstudion och Rapport, TV4 Nyhetsmorgon och Kalla Fakta, P1 Vetenskapsradion På djupet, P4 Radio Stockholm, Blekinge, Sjuhärad, samt artiklar och reportage i Aftonbladet, Expressen, Göteborgsposten, Må Bra och internationella medier som Aftenposten, Der Spiegel och Der Tagesblatt.

Publicerat texter i Läkartidningen, tidskrifterna Allmänmedicin och Distriktsläkaren samt essän Jag saknar den jag var i tidskriften Kvartal.

Boken utkommer den 21 augusti, 2023

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>