NT-rådet rekommenderar PADCEV™ som monoterapi vid lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD NT-rådet rekommenderar att PADCEV som monoterapi vid lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer

NT-rådet rekommenderar att PADCEV som monoterapi vid lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer

Publicerat av: Redaktionen

NT-rådets rekommendation till regionerna är att PADCEV (enfortumab vedotin) bör användas som monoterapi vid behandling av vuxna patienter med lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer som tidigare har fått platinainnehållande kemoterapi och en PD-(L)1-hämmare.

Astellas meddelar att NT-rådet den 22 december lämnade sitt yttrande till regionerna att rekommendera användande av PADCEV som monoterapi vid behandling av vuxna patienter med lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer som tidigare har fått platinainnehållande kemoterapi och en PD-(L)1-hämmare.

90 procent av all diagnostiserad blåscancer är urotelialcancer (cancer i blåsans slemhinna).

Urotelialcancer kan förutom i urinblåsan även uppstå i njurbäcken, urinledare och urinrör.

I Sverige får årligen cirka 3 200 personer diagnosen urinblåsecancer och 700 dör till följd av sjukdomen.

Enfortumab vedotin är ett antikropps-läkemedelskonjugat (ADC) som riktar sig mot Nectin-4, ett protein på cellytan som är vanligt vid blåscancer. Prekliniska data tyder på att effekten av enfortumab vedotin beror på att läkemedlet binder till proteinet Nectin-4 och inkapslar det, varefter det frigör den cytotoxiska substansen monometyl auristatin E (MMAE) i cellen, vilket resulterar i att cancercellen inte kan reproducera sig själv (cellcykel-stopp) och programmerad celldöd (apoptos).

NT-rådet rekommenderar PADCEV™ som monoterapi vid lokalt avancerad eller metastaserad urotelial cancer– NT-rådets rekommendation till regionerna om PADCEV ger dessa svårt sjuka patienter med lokalt avancerad eller metastaserad urotelialcancer en ny behandlingsmöjlighet, säger Birgitte Claudius, senior medicinsk direktör på Astellas i Norden.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>