Borrelia ger en ökad risk för att utveckla psykiska diagnoser och att försöka begå självmord
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Borrelia ger nu en ökad risk för att utveckla psykiska diagnoser och att försöka begå självmord

Borrelia ger nu en ökad risk för att utveckla psykiska diagnoser och att försöka begå självmord

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie har visat att personer som har drabbats av Borrelia har en ökad risk för att utveckla psykiska diagnoser och att försöka begå självmord.

Borrelia-sjukdom är en infektionssjukdom som orsakas av Borrelia burgdorferi, en bakterie som sprids av fästingar.

Den kan ge olika symtom som feber, huvudvärk, muskelvärk, trötthet och utslag på huden.

Enligt studien, som publicerades i tidskriften Psychological Medicine, har personer med Borrelia en mer än fyrfaldigt ökad risk att utveckla depression och en mer än trefaldigt ökad risk att försöka begå självmord jämfört med personer utan sjukdomen. Det är inte helt klarlagt varför det finns en sådan stark koppling mellan Borrelia och mentala hälsoproblem, men det kan bero på att sjukdomen påverkar hjärnan och nervsystemet.

Borrelia ger en ökad risk för att utveckla psykiska diagnoser och att försöka begå självmord”Alla som upplever symtom som kan vara relaterade till Borrelia bör söka vård så snart som möjligt. Behandlingen av sjukdomen kan vara effektiv om den sätts in tidigt, men kan bli svårare om Borrelia får fortsätta att utvecklas. Första tecknet på borrelia är ofta en röd ring runt platsen för bettet. Om man hittar en röd ring på kroppen ska man söka vårdcentralen.”, kommenterar David Grönte, överläkare i Psykiatri.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>