Ny Sifoundersökning visar: Åtta av tio föredrar fysisk aktivitet på recept
Hem UNDERSÖKNING Ny Sifoundersökning visar: Åtta av tio föredrar fysisk aktivitet på recept än vanliga läkemedel

Ny Sifoundersökning visar: Åtta av tio föredrar fysisk aktivitet på recept än vanliga läkemedel

Publicerat av: Redaktionen

Åtta av tio svenskar vill hellre ha fysisk aktivitet på recept än vanliga läkemedel, om effekten är densamma.

Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av regeringens kommitté för att främja fysisk aktivitet.

Endast en av tio ställer sig kritisk till tanken på att få fysisk aktivitet på recept.
Ny Sifoundersökning visar: Åtta av tio föredrar fysisk aktivitet på recept

Mai-Lis Hellénius

– Fysisk aktivitet på recept är ett fantastiskt sätt att förebygga och behandla våra stora folkhälsoproblem. Trots det är metoden underutnyttjad. Genom ett mer förebyggande arbete, med hälsosamtal och fysisk aktivitet på recept, kan vi få en friskare befolkning och minska vårdkostnaderna, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska Institutet och sekreterare i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.

Åtta av tio svenskar (79 procent) vill hellre få fysisk aktivitet utskrivet på recept i stället för medicin, om det hade samma effekt. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet. Endast en av tio (10 procent) anser att fysisk aktivitet på recept är en dålig idé.

Sverige var ett av de första länderna i världen att använda fysisk aktivitet på recept. Metoden innebär att vårdtagaren får stöd av läkare, sköterskor, fysioterapeuter eller annan legitimerad hälso-och sjukvårdspersonal att hitta en fysisk aktivitet som är anpassad till individens behov, förutsättningar och önskemål. Forskning visar att fysisk aktivitet på recept fungerar. Trots det är metoden fortfarande underutnyttjad och en rapport från Folkhälsomyndigheten visar att det även finns stora regionala skillnader i hur mycket den används.

– Ny forskning visar att fysisk aktivitet har större betydelse än vi tidigare känt till för hur vi mår, både fysiskt och mentalt. Personer som är fysiskt aktiva sover bättre, mår bättre och fungerar bättre. Därför är det väldigt glädjande att det finns ett så brett stöd bland svenskarna för fysisk aktivitet på recept, säger Per Nilsson, ordförande i Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>