Lenovo och Loopeli gör videosamtal enklare för äldre och funktionsvarierade
Hem ÄLDREOMSORG Lenovo och Loopeli gör videosamtal enklare för äldre och funktionsvarierade

Lenovo och Loopeli gör videosamtal enklare för äldre och funktionsvarierade

Publicerat av: Redaktionen

Lenovo Sverige meddelar idag att de ingår ett samarbete med det svenska startup-företaget Loopeli.

Samarbetet innebär att Loopelis teknik integreras i Lenovos surfplattor, vilket gör det enklare för äldre och personer med funktionshinder, grupper som ofta befinner sig i digitalt utanförskap, så att de enklare kan kommunicera och genomföra videosamtal.

Lösningen finns tillgänglig både för privatpersoner och omsorgsverksamheter.

– Vi är oerhört stolta över att få samarbeta med Loopeli och att tillsammans kunna föra fler familjer och vänner närmare varandra, säger Patrik Andersson, Europaansvarig för företagsförsäljning av Android surfplattor. Det här är en målgrupp som sällan prioriteras i samhället, men alla kan vi relatera till viljan och behovet av att kunna kommunicera bättre med våra äldre mellan de fysiska besöken. Loopelis tjänst går även helt i linje med Lenovos vision om att skapa smartare teknik som är inkluderande, pålitlig och tillgänglig för alla. Vi ser fram emot att kunna erbjuda det här även till andra marknader internationellt.

Ofrivillig ensamhet och isolering drabbar många människor och är ett allvarligt problem inom folkhälsan i Sverige idag. Detta är framför allt ett utbrett problem bland äldre och påverkar livskvaliteten och även den psykiska som fysiska hälsan negativt. Genom Loopelis lösning kan användare enklare kommunicera med närstående och andra viktiga kontakter, mellan de fysiska besöken, utan hjälp från vårdpersonal eller närstående. Att möjliggöra för tätare kommunikation bidrar till minskad isolering samt ökat välmående och självständighet.

Loopeli är ett svenskt techbolag som grundades 2019. Via SVT-programmet Draknästet fick företaget investeringar så att de kunde vidareutveckla teknik som förbättrar vardagen för äldre och funktionsvarierade personer.

Många av de kommunikationstjänster och teknik som finns idag är svåranvända för dem med begränsad motorik, kognitiva svårigheter eller syn- eller hörselnedsättningar. Tillsammans erbjuder Lenovo och Loopeli en lösning med större bilder, bättre ljud, enkel navigering och som inte har inloggningskrav.

Lenovo och Loopeli gör videosamtal enklare för äldre och funktionsvarierade– Vi är enormt tacksamma och glada över att Lenovo vill vara med på den här resan mot målet att göra den nya digitala tekniken tillgänglig för alla, även för dem som idag är begränsade eller inte kan nyttja den av olika anledningar, säger Daniel Straume, VD på Loopeli. Tack vare Lenovos innovationsteknik och utvecklingsteam kan vi idag leverera en helhetslösning där kombinationen av vår mjukvara och Lenovos hårdvara kan hjälpa många av våra äldre till ökad livskvalitet.

Sparar tid och resurser inom äldreomsorgen

Äldreomsorgen i Sverige står inför stora utmaningar där trycket på omsorgsplatser och behovet av arbetskraft kommer öka i takt med den växande äldre befolkningen. Loopelis lösning sparar tid inom äldreomsorgen då personalen inte behöver vara delaktiga i den äldres möjlighet att kunna samtala med sina anhöriga, vilket innebär att de kan fokusera på mer kvalificerade arbetsuppgifter. Lösningen kan även göra det möjligt för fler äldre att bo kvar hemma längre då de enklare kan upprätthålla social kontakt med närstående. Östersunds Kommun har genomfört en nyttoanalys som visar på en besparing med 32,6 timmar per medborgare per år vid användandet av Loopelis lösning och det är utöver alla kvalitativa nyttor som i sin tur minskar behovet av omsorgsinsatser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>