PharmNovo rapporterar positiva fas I-resultat för PN6047 mot neuropatisk smärta
Hem TEKNIKSÄKERHET PharmNovo rapporterar positiva fas I-resultat för PN6047 mot neuropatisk smärta

PharmNovo rapporterar positiva fas I-resultat för PN6047 mot neuropatisk smärta

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska läkemedelsbolaget PharmNovo är glada att tillkännage de positiva slutresultaten från fas I-studien av bolagets läkemedelskandidat mot neuropatisk smärta, PN6047.

Studien bekräftar säkerheten och tolerabiliteten hos PN6047 och stärker dess potential som en innovativ behandlingsmetod för smärthantering.

PharmNovo är ett läkemedelsbolag i klinisk fas som utvecklar säkra och effektiva behandlingar mot neuropatisk smärta.

Resultaten från fas I-studien visar att PN6047 är säker och väl tolererad i de testade doserna, utan rapporterade allvarliga biverkningar.

PharmNovo rapporterar positiva fas I-resultat för PN6047 mot neuropatisk smärta

PN6047 uppvisade inga av de biverkningar som vanligtvis är förknippade med konventionella opioider (exempelvis oxikodon och morfin), såsom andningsdepression (andningsproblem), förstoppning och klåda. Inte heller noterades oönskade effekter vid utsättning, såsom abstinens, som ofta uppstår när behandling med konventionella opioider avslutas. Denna observation bekräftar den unika prekliniska profilen hos PN6047, vilket visar att den verkar selektivt på delta-opioidreceptorn och därigenom skiljer sig väsentligt från konventionella opioider inriktade på mu-opioidreceptorn.

Studiens farmakokinetiska analys visade att PN6047 når de plasmanivåer som förväntas vara effektiva för smärtlindring hos människor. Detta bekräftar läkemedlets potential för effektiv smärtbehandling och ger stöd för vidare arbete med att anpassa doseringar i framtida studier.

”Fas I-resultaten för PN6047 är mycket glädjande,” säger Per von Mentzer, vd för PharmNovo. ”Med sin unika profil som undviker de vanliga biverkningarna hos konventionella opioider sätter PN6047 en ny standard för vad vi kan förvänta oss av en opioid. Genom att enbart rikta in sig på delta-opioidreceptorn och inte mu-opioidreceptorn – den dominerande orsaken till biverkningar med konventionella opioider – banar PN6047 väg för en säkrare behandling mot smärta. Denna banbrytande egenskap gör PN6047 till en potentiell ny behandlingsmetod mot neuropatisk smärta, som nu är redo att avancera till nästa fas i utvecklingen.”

Det unika angreppssättet hos PN6047, med dess specifika inriktning mot delta-opioidreceptorn och selektiva aktivering av en ny biokemisk mekanism, utgör ett betydande framsteg inom smärtbehandling. Denna kombination av egenskaper minskar risken för de vanliga biverkningarna förknippade med opioider och öppnar vägen för en ny typ av läkemedel, utformade med fokus på effektivitet och patientens säkerhet.

Med de slutliga resultaten av fas I-studien och efter diskussioner med ledande kliniska experter om upplägget för fas IIa-studien (Proof of Concept), är PharmNovo väl förberedda att ta PN6047 vidare till nästa fas.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>