Självkörande truckar levererar varor på Malmö sjukhusområde 
Hem NYHETERIT-LÖSNING Självkörande truckar levererar varor på Malmö sjukhusområde 

Självkörande truckar levererar varor på Malmö sjukhusområde 

Publicerat av: Redaktionen

Mat, medicin, tvätt, avfall och post körs numera av självkörande truckar på Malmö sjukhusområde.

Truckarna är en viktig pusselbit i försörjningen av det nya området och ger utrymme att lägga tid på andra uppgifter som behövs för att avlasta vården.

Sedan våren 2022 har två självkörande truckar hjälpt till med leveranserna på Malmö sjukhusområde. I slutet på september fick de sällskap av ytterligare robot-kollegor. Totalt är de numera 36 truckar som hanterar leveranserna från den nya servicebyggnaden ut till vårdavdelningarna i Malmö.

– Nu får vi ett mer effektivt logistikflöde som ger oss möjlighet att spara tid och arbeta smartare. I förlängningen innebär det att servicepersonal kan lägga tid på andra arbetsuppgifter och vara där de behövs som mest för att underlätta för vården. Det handlar om att frigöra tid, säger Petra Holm, verksamhetsledare vid regionservice.

Tiotusentals varor levereras varje dag

Stora mängder varor levereras ut från servicebyggnaden i Malmö varje dag till vårdavdelningarna på sjukhusområdet. Det handlar bland annat om 25 000 textilier, 1 500 portioner mat och 120 paket som levereras. Dessutom hanteras runt 4 ton avfall. Från den 26 september började de 36 truckarna hantera de flesta av de leveranserna på sjukhusområdet i Malmö.

­– Det har gått bra sedan vi började köra truckarna i skarpt läge, men självklart har vi hittat saker vi behöver justera för att det ska fungera optimalt. Det hade vi räknat med då detta är första gången vi gör detta i Region Skåne, säger Petra Holm.

En utmaning har varit att få de självkörande truckarna att köra i äldre byggnader som inte är specialanpassade för att hantera självkörande truckar.

Självkörande truckar levererar varor på Malmö sjukhusområde 

– Vi har inte hört någon annan som har kört självkörande truckar i en äldre byggnad som inte från början är anpassad för det. Vi har verkligen fått jobba extra för att detta ska fungera, men vi har ansett att det är viktigt att våra självkörande truckar kan köra på hela sjukhusområdet – inte bara i de nya anpassade byggnaderna. På så sätt blir logistikflödet så effektivt som möjligt, säger Petra Holm.

Minskade transporter i gatumiljö

Transporterna kommer att minska i gatumiljön, eftersom de till stor del kommer att ske i kulvertarna med hjälp av de självkörande truckarna. Detta skapar en mer hållbar logistik och ett mer hållbart sjukhusområde.

I och med starten av de självkörande truckarna, sker nu alla serviceleveranser från den nya servicebyggnaden i Malmö, som är ett logistikcentrum för hela sjukhusområdet.

Truckarna kommer även sköta leveranserna till den kommande vårdbyggnaden som håller på att byggas. I vårdbyggnaden kommer truckarna ha egna hissar som går direkt upp till de olika avdelningarna.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>